Bemutatták az első teljes képet a Napról

Bemutatták az első teljes képet a Napról

a NASA napjaElőször figyelheti meg az emberiség az egész Napot a NASA-nak köszönhetően.

Az amerikai űrkutatási hivatal “sztereó” műholdjainak, ezeknek a mesterséges égitesteknek sikerült befogniuk a teljes Napot. A 2006-ban pályára állított ikerszondák mostanra értek egymással szembe a Nap két oldalán – jelentette be vasárnap a NASA.

a nap egyik oldala

A Nap egyik oldala fotó: NASA

A 360 fokos panoráma a Nap teljes felületét mutatja be, és többek között hozzájárul ahhoz, hogy a szakemberek jobban meg tudják jósolni az űrbéli időjárást, amely alkalmanként zavarhatja a légi közlekedést, az elektromos hálózatot, a kommunikációt és a műholdak navigációját.

Az ikerszondák egyike a Nap előtt, míg a másik az égitest mögött halad pályáján. Megfigyeléseiket az SDO (Solar Dynamics Observatory) műholdja egészíti ki, így a három szerkezet révén a jövőben állandó panorámakép áll majd rendelkezésre a csillagról.

“A Nap egy igazán összetett égitest, amely több vonatkozásban is befolyásolja életünket” – mondta Richard Harrison, a Stereo- és SDO-program egyik vezető kutatója. Utalt a napszélre és a napviharokra, az utóbbival kapcsolatban pedig emlékeztetett arra, hogy ezek ereje és gyakorisága a Nap aktivitási ciklusának függvényében változik. Most éppen növekszik a csillag aktivitása.