A változókor jó a szívünknek

A változókor jó a szívünknek

Izzadó nő

A Menopause című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál a nőknek, akiknél csak a menopauza későbbi szakaszában fejlődnek ki ezek a tünetek, nagyobb lehet a szívroham kockázata. JoAnn Manson, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársának nyilatkozata alapján a korai menopauza klasszikus tüneteinek megjelenése nem jelenti a szívroham és a szélütés kockázatának emelkedését a jövőre nézve.

A kutatók eredményeiket a Women’s Health Initiative elnevezésű, 2002-ben lefolytatott nagyszabású felmérés adatainak újabb elemzésével kapták. Az eredeti vizsgálat arra keresett választ, hogy a hormonpótló terápia miként befolyásolja a nők egészségét. Az akkori megállapítások szerint a HRT növeli a mell és petefészekrák, valamint a szélütés kockázatát az idősebb nőknél, ezért az orvosok azóta óvatosabban alkalmazzák a hormonkezeléseket.

Mason és kutatótársai elemzésükben úgy találták, hogy a vizsgálatban részt vevők közül azoknál a nőknél nem volt nagyobb a szívroham és a szélütés kockázata, akiknél a hőhullámok és az éjszakai izzadás korán, a menopauza kezdetén jelentkezett. Sőt a szív és érrendszeri kockázat csökkenését mutató eredményeket is kaptak, tizenhét százalékkal kisebb volt a szélütés veszélye és tizenegy százalékkal a szívrohamé azoknál a nőknél, akiknél korán jelentkeztek a menopauza tünetei, ráadásul a bármely okból bekövetkezett halál valószínűsége is alacsonyabb volt a körükben tizenegy százalékkal. A kutatók szerint négy nőből háromnál a menopauza korai szakaszában jelentkeznek a jellegzetes tünetek.