Virtuális sminktanfolyam az otthonunkban

Virtuális sminktanfolyam az otthonunkban

vörös ajkak

A hannoveri CeBIT, a világ legnagyobb számítástechnikai vásárán bemutatkozó új technológia lényege, hogy háromdimenziós képet készít a nők arcáról és megméri annak színárnyalatát, árnyékoltságát és vonalait. A bevitt képet ezután összeveti azzal a hatvan modellel, amelyeket már előre beprogramoztak a rendszerbe. Majd az egyes arcmintákra készített professzionális sminkekre támaszkodva pontos útbaigazítást ad arról, hogy az arc bizonyos részeire milyen mennyiségű sminket kell felvinni. A speciális program azt is képes megmondani, hogy a már kipróbált sminkkombinációk közül melyik illik legjobban az archoz. A programot Kristina Scherbaum dolgozta ki a berlini Max Planck Intézet falai között.

a program

Az informatikus hölgy az arc sajátos karakterjegyeit, például a szeplőket és az anyajegyeket is számításba vette a program megalkotásánál. A szoftver azt is meg tudja állapítani, hogy az aktuálisan használt smink illik-e a használójának arcához vagy sem. A kutatási fázisban lévő szoftvernek egyelőre csak a női változata készült el. A fejlesztők szerint egy kis átalakítással kereskedelmi célú használatra is könnyen alkalmassá tehető. A professzionális smink nagyon drága, de ennek a programnak köszönhetően, elég reggel odafordulni a képernyőhöz és egy webkamera segítségével bárki könnyedén kifestheti magát.

A program különböző eseményekhez illő sminkelési tanácsokat is ad, a könnyed esti szórakozástól kezdve, egészen a komolyabb és visszafogottabb megjelenést igénylő munkahelyig. A technológiai vívmányokat felvonultató CeBIT-en idén 4200 kiállító mutatta be újdonságait ezen a héten.