Az automata vízcsap baktériumok melegágya

Az automata vízcsap baktériumok melegágya

autómata csapA mozgásérzékelős vízcsapok nem csak irodák és éttermek mellékhelységeiben, de a kórházakban is egyre inkább elterjednek, ahol a higiéniai hiányosságoknak akár halálos következményei is lehetnek. Kiderült, veszélyesek.

Meglepő eredménnyel zárult egy neves amerikai klinika vizsgálata. Az automata vízcsapokból folyó vízben háromszor olyan gyakran találtak baktériumot, mint a hagyományos vízcsapokban.

csap

Emily Sydnor, a baltimore-i Johns Hopkins Kórház kutatója és munkatársai eredetileg csak azt szerették volna megtudni, milyen gyakran kell tisztítani a kórház vízvezetékeit. Húsz modern és húsz hagyományos vízcsapot vizsgáltak hét héten át. Míg az elektronikus csapokból származó vízminták felében mutattak ki legionella baktériumot, a manuális rendszerűeknek csupán tizenöt százalékában. A fertőzött minták baktériumsűrűsége is lényegesen alacsonyabb volt a hagyományos csapok esetében – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

A vízben élő legionellák a legionellózis betegség kiváltói, amely többnyire tüdőgyulladással jár. Az egészséges emberre nem jelent túlzott veszélyt a kórokozó, azonban a legyengült immunrendszerű egyének egy fertőzés esetén súlyosan megbetegedhetnek.

légionárius baktérium

A vizsgálat eredményeképp a Johns Hopkins Kórházból eltávolítják az automata csaptelepeket, amelyeket az Egyesült Államok számos más klinikájával egy időben nagyjából egy évtizede szerelték fel, hogy csökkentsék a baktériumok okozta fertőzés kockázatát és egyúttal a vízhasználatot is. Ezek után már az újonnan épülő részlegekbe is hagyományos szerelvényeket terveznek.

A baktériumok felszaporodásának okát egyelőre csak találgatják a kutatók. Gyanítható, hogy a csaptelepek belső felépítése a ludas. Ugyanis az automata rendszerekben sokkal több kapcsoló és szelep található, mint a hagyományosakban, ami jócskán megnöveli belső felületüket. Ez pedig kedvez a baktériumok növekedésének.

autómata csap

A kutatók részeire szedtek négy elektromos csaptelepet, kettőt fertőtlenítés előtt, kettőt pedig azután. Az összehasonlításból kiderült, hogy bár a fertőtlenítést követően kis mértékben csökkent a baktériumok csíraszáma, még ekkor is szinte mindenütt jelen voltak a legionellák és más baktériumok. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a kórház standard vízkezelési módszerei tehát nem elegendőek a bonyolult felépítésű automata szerelvények hatékony fertőtlenítésére – vonták le a következtetést a kutatók.