Közzétették a NASA WISE műhold első felvételeit

Közzétették a NASA WISE műhold első felvételeit

A berendezés az űrben

A tizennégy hónappal ezelőtt indított műholdnak az volt a célja, hogy a három-huszonöt mikrométeres infravörös tartományban fényképezze végig a Földről látható teljes égboltot, és az elkészült égbolttérkép katalógusként szolgáljon majd a jóval részletesebb felderítésre képes, szintén infravörös tartományban működő James Webb űrteleszkóp számára. A WISE küldetése alatt másfélszer fényképezte végig az égboltot, és több mint 2,5 millió darab egy megapixeles fényképet készített.

A Nasa berendezése

NASA WISE műholdja

A műhold felvételein látható vörösen izzó foltok segíthetik fölfedezni azokat a porlepte, hideg és távoli objektumokat, amelyeket a hagyományos távcsövekkel képtelenség lenne észlelni. A NASA WISE oldalán (http://wise.ssl.berkeley.edu/) a teljes felvételsorozat kevéssel több, mint felét hozták nyilvánosságra, a teljes égboltfényképet jövő tavasszal mutatják be a nagyközönségnek. A WISE tavaly októberben fogyott ki a hőérzékeny műszereinek működéséhez szükséges hűtőközegből, így a műholdat a távoli objektumok helyett a Föld közeli kisbolygók és üstökösök megfigyelésére állították.

A továbbított kép

A továbbított kép 

Az így szerzett információkkal a kutatók azt számolhatják ki, hogy esetleg mely égitestek jelenthetnek potenciális veszélyt a Föld számára. Az űreszköz küldetése februárban ért véget, ekkor a földi irányító központ végleg kikapcsolta a műholdat. Az eredményekkel a kutatók már most is elégedettek, mert a WISE felvételei több százszoros felbontást adnak az 1983-ban felbocsátott és tíz hónapon át működtetett IRAS felvételeihez képest.