Új laboratórium Szegeden

Új laboratórium Szegeden

új laborRegionális természettudományi diáklaboratórium létrehozására százhatvannyolc millió forint támogatást nyert el a Szegedi Tudományegyetem az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

A labort az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában alakítják ki – mondta a projekt nyitórendezvénye kapcsán a gimnázium igazgatója szerdán. Dobi János kifejtette, a megépülő Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) a kísérleteken alapuló természettudományos ismeretszerzés regionális központjává válik.

Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan, a dél-alföldi régió húsz közoktatási intézményének együttműködésével megvalósuló szakmai fejlesztések lehetőséget kínálnak a korszerű és magas szintű természettudományos szemléltetés hálózatos rendszerének kialakítására. Az igazgató szerint ezzel nem az iskola a nyertes, hanem a régió iskolái, hiszen a tanulók meghatározott órákra bejárnak majd a belvárosi intézménybe. Olyan technikai és szakmai felszereltséggel ellátott laboratóriumot kapnak, amely a régióban példaértékű lesz a természettudományos oktatásban. A kétszer húsz fős laboratórium a fizika, a kémia, a biológia és a földrajz oktatását tudja majd segíteni.

új laborban

Dobi János úgy véli, a pályázat elbírálásakor valószínűleg pozitív hatása volt annak, hogy az iskola közelében működik a fenntartó egyetem természetismereti tudástára. Így lehetőség van arra, hogy a fiatalok ott is dolgozzanak.

Tizenegy intézmény kapott a programban forrást, általában háromszáz millió forintot. A projektben a meglévő helyiségrendszer fejlesztésére van lehetőség. Emellett a pénzből a szakmai program kidolgozását, illetve egy infokommunikációs, csúcstechnológiás laboratórium felszerelését kell megoldani. Ezek korszerűségét mutatja, hogy ilyenekből mindössze tizenegy lesz az országban.

A pályázat időtartama két év. Ebből az első év a fizikai megvalósításnak és a szakmai program megteremtésének időszaka. A második évben már működtetik a rendszert, így Szegeden már a jövő év februárjában megkezdődik az oktatás.