Ha érdekli a fizika, utazzon Szegedre!

Ha érdekli a fizika, utazzon Szegedre!

Ismét megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szombaton. A résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával.

A hetedik alkalommal megszervezett eseménynek kettős célja van, népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást – különösen a középiskolások körében -, valamint bemutatni, milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között – közölte Szalai Tamás, a program egyik rendezője.

A látogatókat – akik között a diákok mellett általában szép számmal vannak szülők és más idősebb érdeklődők is – megismertetik az intézményben folyó ipari kutatásokkal. Azok a középiskolások pedig, akik fontolgatják, hogy a szegedi egyetemen folytatják majd tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a hallgatóknak.

A látványos bemutatókkal gazdagított programra az egyetem Dóm téri, nagyszabású felújításon átesett épületszárnyában kerül sor. A standoknál számos érdekes és látványos kísérletnek lehetnek szemtanúi a vendégek, akik az eljárások többségét maguk is kipróbálhatják. A vállalkozó szelleműek orvosok és fizikusok közös kutatásába bekapcsolódva, a lélegzetanalízis segítségével megtudhatják, hogy milyen jellemzői vannak saját baktériumflórájuknak. A látványos optikai kísérletek mellett a látogatók megismerhetik a korszerű orvosi méréstechnika hátterét, és azt is, hogy miként gyógyítható a szénanátha lézerfény segítségével.

A vendégeket több érdekes előadás is várja. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora arról beszél majd, miért érdemes manapság fizikát tanulni, Geretovszky Zsolt bemutatja, miként használható a lézernyaláb szerszámként, Galajda Péter pedig Mikrokozmosz: a baktériumok világa fizikus szemmel, Kiss L. László pedig Bolygók más csillagok körül: idegen világok nyomában címmel számol be kutatásairól.