Az észak-kínai Tiencsin város műegyetemén kifejlesztett eszközzel kimutathatók patogén, vagyis kórt okozó baktériumok és a túl nagy mennyiségű gyógyszermaradványok.
A tesztcsík – laboratóriumi körülmények között – élelmiszerekben több mint 60 kémiai tényezőt volt képes azonosítani és színe elváltozásával kimutatni. Kínában gyakoriak az élelmiszerhamisítási botrányok.
Vang Suo, a tiencsini egyetem helyettes vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek ellenőrzése többnyire bonyolult és összetett folyamat, amelyhez laboratóriumokra és speciális berendezésekre van szükség. Ennek ellenére a tesztcsík alkalmas sok káros anyag azonosítására néhány perc leforgása alatt.
A fejlesztők nagy reményeket fűznek a tesztcsíkhoz, arra számítanak, komoly érdeklődés jelentkezik majd iránta. A kutatócsoport 13 országos szabadalommal jegyeztette be a terméket, és most azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebbre szorítsák az előállítás költségeit, vagyis, mind több ember számára elérhetővé váljon.