Paracetamolos egerekkel "bombázzák meg" Guamot

Paracetamolos egerekkel "bombázzák meg" Guamot

barna fakígyóAmerikai gépekről tavasszal paracetamolos egerekkel "bombázzák meg" Guamot, így próbálják megritkítani a dzsungel sűrű lombjaiban elszaporodott barna fakígyó-állományt, közölte szombaton weboldalán a The Washington Post.

Az Ausztráliában és Pápua Új-Guineában őshonos barna fakígyót a második világháborút követően amerikai hadihajókon hurcolták be az Egyesült Államokhoz tartozó szigetre. Az azóta becslések szerint mintegy kétmilliósra felszaporodott hüllőállomány megtizedelte Guam faunáját. A kígyók megharapják a helyi lakosokat, rövidzárlatot okoznak és potenciális veszélyt jelentenek a turistaforgalomra is.

A rágcsálókat a fájdalomcsillapítók emberre ártalmatlan, ám a kígyók számára mérgező hatóanyagával, paracetamollal kezelik majd. A döglött napos egereket, helikopterről, kézzel és egyenként dobják majd le. A hüllőknek szánt eledelt szalagos ejtő szerkezettel landoltatják, hogy az fennakadjon a lombokon és ne érhessen le a talajra, az táplálékot ott kereső állatokhoz.

Az irtási stratégia arra a felismerésre épül, hogy a többnyire egyméteres, de olykor a háromméteres hosszúságot is elérő hüllők más rokonaiktól eltérően olyan zsákmányt is elfogyasztanak, amelyet nem maguk ejtettek. A kígyók mérge emberre nem halálos ugyan, ám az éjszakai vadászéletmódjukkal szemben védtelen madárállományt csaknem teljesen kipusztították Guam szigetén.

A paracetamolos egérhadművelettel nem kiirtani, csak megritkítani kívánják a barna fakígyókat Guamon, és azt megakadályozni, hogy a hüllők repülőgépeken Hawaiira, vagy akár az Egyesült Államok nyugati partvidékére is eljussanak. A támadás első hullámának célpontja ezért a légierő Andersen támaszpontját övező dzsungel lesz.

A Hawaii-on, akárcsak Guamon a barna fakígyónak nincs természetes ellensége. A szigetcsoporton a hüllő elszaporodása a Nemzeti Vadvilág-kutatóközpont egy 2010-ben elkészített tanulmánya szerint évi 593 millió és 2,14 milliárd közöttire becsült kárt okozna. A veszteség legnagyobb része a kimaradó idegenforgalomból és a rövidzárlatokból származna. A Hawaii-szigeteken néhány alkalommal találtak már barna fakígyót, az elmúlt 17 évben azonban nem.

A több mint egy évtizeden át tökéletesített, rendhagyó kígyóirtási technikát, az amerikai agrár-, belügyi és védelmi tárca összefogásával a tervek szerint áprilisban vagy májusban kezdik majd el alkalmazni.