Nemzetközi matematikaverseny magyar diákoknak Győrben

Nemzetközi matematikaverseny magyar diákoknak Győrben

A Kárpát-medencében élő magyar középiskolások hagyományos nemzetközi matematikaversenye kezdődik csütörtökön Győrött: a vetélkedőn 280 diák méri össze tudását.

Magyarország mellett Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és Délvidékről érkeznek 9-12. évfolyamos diákok a viadalra, amelynek szervezője két győri iskola, a Révai Miklós Gimnázium és a Krúdy Gyula Középiskola és Szakiskola – mondta Nagy Attila, a Krúdy igazgatója szerdán az MTI-nek.

A vetélkedőket évről évre mindig más helyszínen tartják, részben Magyarországon, részbe a határon túl. A megméretésre válogatókon, illetve korábbi versenyeredmények révén lehet bejutni. Jelentőségét mutatja, hogy Romániában felvételi pont szerezhető a versenyen való helyezéssel – jegyezte meg az igazgató.

A rendezvény mintegy 8 millió forintos költségkeretének csaknem a felét a győri önkormányzat fedezi, emellett több városi cég is támogatja a találkozót, amely a versenyzésen túl lehetőséget teremt a határon innen és túl élő fiatalok ismerkedésére, kapcsolatok építésére is.

A programsorozat március 18-án ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul. A verseny fővédnöki tisztét Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vállalta.