Túl van első repülésén Kína első kétéltű repülőgépe

Túl van első repülésén Kína első kétéltű repülőgépe

Sikeresen túl van az első repülésén Kína első saját gyártású kétéltű repülőgépe, a Hajou 300 - jelentette a közép-kínai Hupej tartomány Csingmen városából a chinanews.com hírportál pénteken.

A repülőgép 8,9 méter hosszú, a szárnyak két vége közti távolság, vagyis a fesztáv 12,46 méter. Utazósebessége elérheti a 231 kilométert óránként, képes leszállni vízen, földön és magaslati területeken 3500 méterig.
Maximális felszállási tömege 1680 kilogramm, négy-hat utas szállítására alkalmas. Ennek megfelelően használhatja a parti őrség, továbbá kutatás és mentés, valamint környezetvédelmi, erdészeti megfigyelések mellett üzleti célú repülésekhez és turisztikai célra is megfelel.

A Hajou 300-as fejlesztője a különleges járművek kutatóintézete, a China Special Vehicle Research Institute. A beszámoló hangsúlyozza, független szellemi tulajdonjoggal rendelkeznek felette.
A repülőgéppel az első próbarepülést 2010 augusztusában hajtották végre és szerepelt a három hónappal később Csuhajban tartott nemzetközi légi bemutatón és vásáron is.
A kétéltű repülőgépek gyártásában hagyományosan Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Oroszország és Kanada jeleskedik. A britek 1918-tól kezdve gyártanak ilyeneket.
Kínában évekkel ezelőtt azt is bejelentették, hogy az ország első nagyméretű kétéltű repülőgépének előállítására készül, amely az Airbus 320-as méretéhez lenne hasonló.

A kínai légi ipari egyesülés (AVIC) közölte: reményei szerint a földről és vízről egyaránt felszállni képes gép széles körűen bevethető lesz erdőtüzeknél, de más mentési, katonai feladatokat is elláthat. Az új gép turbólégcsavaros hajtóművel rendelkezik majd, 49 tonnával lesz képes felszállni, és egyszerre 50 személyt szállíthat, maximum 5150 kilométer távolságra. Legnagyobb sebessége 560 kilométer lesz óránként.

A kétéltű repülőgépek iránti keresletet jelzi, hogy a tavalyi hírek szerint például Oroszország 17 darab Be-103-típusú kétéltű repülőgép szállításáról állapodott meg kínai partnerekkel, és tárgyalásokat folytattak a gépek kínai gyártásáról is. Szintén tavalyi hír, hogy a dél-kínai Hajnan tartományi székhelyű Meiya Air szolgáltató vállalat első körben öt, a kanadai Viking Air által gyártott DHC-6 típusú kétlétű repülőgépet vásárolt.