Autó- és szupravezetők Győrött

Autó- és szupravezetők Győrött

Profiljának megfelelően a járműipart állítja a középpontba a kutatók éjszakáján a győri Mobilis, míg a helyi egyetemen a szupravezetők témájába is belekóstolhat a közönség.

A Mobilisban pénteken 18 órától éjfélig “látványszereldét” működtet az Audi Hungária és az egyetemi SZEngine motorfejlesztő csapata. Utóbbiak részletesen bemutatják, miként épül fel egy belső égésű motor, az érdeklődők részt is vehetnek a motorszerelésben – szerepel a Mobilis honlapján.    

Ugyanekkor veszi kezdetét a szocreál autók találkozója, amelyhez a Traburg és Volga Klub az intézmény partnere. Fél héttől a “politikai formatervezéstanba”, vagyis abba nyerhet betekintést a publikum, miként találkozott a praktikum és az ideológia a szocialista világ járműiparában.

Húsz órától a VoltTimer programról lesz szó, ennek keretében film készül egy legalább harmincéves autó elektromos járművé alakításából.

Egy sohasem hallott rekordkísérletnek ad otthont a Mobilis 19 órától: azt próbálják ki, hány szívószállal lehet egyszerre egy helyen dudálni. Este nyolctól éjfélig tart nyitva a Kísérletbazár, amelyben négy győri középiskola csapata tart bemutatókat. Más oldalról fogja meg az elektronizálást az a 22 órakor kezdődő bemutató, amely a jövő intelligens vasútállomásának működésébe ad betekintést a közönségnek.

Nyolcadik alkalommal csatlakozik az eseménysorozathoz a győri Széchenyi István Egyetem, amely az idén a városi élet a tudósok szemével tematika köré szervezi a programot, amelyre már mintegy ezer győri és környékbeli kisiskolás és gimnazista regisztrálta magát.

Winkler Csaba kommunikációs titkár tájékoztatása szerint a tágan értelmezett témát az energiáról, a sugárzásról, az egészségről, a hulladékról és a kukabúvárkodásról szóló előadásokkal éppúgy körüljárják, mint a szupravezetőkről vagy az operáról szóló előadásokkal. A zeneművészeti karral is rendelkező intézményre látogatók részt vehetnek egy spontán ritmuskoncerten, de azt is megnézhetik, hogyan festik be virtuálisan az egyetem épületét, a csillagvizsgálóban pedig megtekinthetik a szeptemberi égboltot.