Külföldre költözik egy panda pár

Külföldre költözik egy panda pár

Hszing Hui és Hao Hao egy időre Belguimba költözikEgy négyéves pandapár indul útnak a hétvégén Belgiumba a délnyugat-kínai Szecsuan tartományból, hogy példátlan hosszú ideig, 15 éven át lehessenek külföldön.

A hím Hszing Hui és párja, Hao Hao állítólag remek állapotban várják a nagy utazást. Charter gépük Bahreinen keresztül viszi majd őket. Kölcsönbe vételükről a belga kormányfő, Elio Di Rupo tavaly szeptemberi kínai látogatása alkalmával született egyezség. A célállomás az 55 hektáron elterülő Pairi Daiza állatkert és botanikus kert Brugelette városban. A két állattal két tapasztalt állatorvos is utazik, akik hat hónapig maradnak velük, hogy az új környezetben elősegítsék minél gyorsabb beilleszkedésüket, gondozóikkal a jó kapcsolat kialakulását. 

Az óriáspandák a világ egyik legveszélyeztetettebb állatai, körülbelül 1600 példány él közülük vadon, leginkább Szecsuan bambuszerdeiben. Több mint 300-an élnek fogságban. A kínai “pandadiplomácia” keretében több mint 40 állat vendégeskedik 12 ország 17 állatkertjében. Egy 1984-ben született irányadó szabályozás szerint az egyedül Kínában honos ritka, védett állatok kölcsönbe fogadásának egymillió dollár az éves díja; feltétel, hogy az idegenben született bocsok kínai “állampolgárok” maradnak. Az állatok átlag tíz évet töltenek külföldön. A Kínai Népköztársaság az 1950-es évek végén kezdte intenzívebbé tenni “pandadiplomáciáját”, 1958 és 1982 között 23 állatot ajándékozott kilenc különböző országnak. Richard Nixon 1972-es történelmi vizitje után Mao Ce-tung néhai államelnök egy pandapárt ajándékozott az amerikai elnöknek, aki két pézsmatulokkal viszonozta a gesztust. A washingtoni állatkertben az első napon kétezer ember állt sorba, hogy láthassa a kínai jövevényeket, és az első évben több mint egymillió amerikai volt kíváncsi rájuk. Nixon állítólag sosem kereste fel őket.