Több mint százéves Sissi-emléktáblát találtak

Több mint százéves Sissi-emléktáblát találtak

Több mint száz évig rejtegette a kelet-csehországi Kladrubyban a híres helyi méntelep Sissi osztrák császárné emléktábláját.

A részben márványból készült táblát véletlenül, a méntelep tervezett újjáépítését előkészítő munkálatok során találták meg – közölte Jirí Machek, a méntelep igazgatója szerdán.

Sissi és férje, I. Ferenc József osztrák császár, magyar király több ízben is meglátogatták a méntelepet.

“Írásos bizonyítékaink vannak arról, hogy a császárné és a császár több alkalommal is járt nálunk. Közismert, hogy Sissi kitűnően lovagolt, s a maga korában állítólag Európa egyik legjobb lovasának számított” – fejtette ki Machek.

A mintegy 40 kilogramm súlyú táblán “Őfelsége Erzsébet császárnő és királynő emlékének, 1837-1898” felirat található német és cseh nyelven. A német nyelvű felirat azonban finom cementréteggel le van takarva.

“Feltételezzük, hogy Csehszlovákia 1918-as megalakulása után, amikor minden, ami a Habsburgokat idézte, rossznak minősült, a táblát valaki eltávolította. Tudjuk, hogy a mének nevelése is veszélyben volt. A tábla száz évig maradt a magtárban elrejtve” – mondta az igazgató.

A világhírű méntelep régi épületeinek újjáépítése után a felújított tábla a tervek szerint az egyik falra vagy pedig a helyi múzeumba kerül.

A Kladrubyban lévő méntelep 1579-ben lett osztrák császári ménteleppé nyilvánítva. A császári és más magas rangú vendégek általában a Habsburgok tulajdonában lévő helyi kastélyban szálltak meg.

A kastély felújítása az eredeti klasszicista stílusban folyamatban van. A belső termek a tervek szerint az I. világháború előtti állapotokat fogják tükrözni. Az eredeti berendezések nagy része máig fennmaradt, s visszakerült a kastélyba.