Csodás felfedezés

A világ egyik legnagyobb eddig ismert hidegvízi korallzátonyára bukkant a Mexikói-öböl déli részén egy nemzetközi kutatócsoport.

A Brémai Egyetem tengeri környezettudományi központjának szerdai közlése szerint a szakértők a Campechei-padon, a Yucatán-félsziget közelében egy több mint negyven négyzetkilométernyi területen 500-600 méter mélységben ötméteres koralldombokra bukkantak. Hasonló ökorendszereket már több helyen is találtak, például Norvégiában, a Földközi-tenger különböző régióiban és a Bahamáknál is. 

A szakértők egyelőre nem tudják megmondani, milyen idősek a Mexikói-öböl zátonyai. A dombok nagyságából nem lehet egyértelműen következtetni a korukra, ehhez további vizsgálatokra lesz szükség – mondta el Dierk Hebbeln, a kutatás vezetője. A korallzátony felső része élő, itt tengeri sünök, csigák, tengeri liliomok laknak. Az alsóbb részeket, az elhalt korallváz közötti területeket üvegszivacsok és tengeri rózsák népesítik be. A kutatók eredményeiket a Biogeosciences című szaklapban mutatták be.