Tömegsírt találtak Bolíviában

Tömegsírt találtak Bolíviában

Feltehetőleg több száz indián földi maradványait rejtő, gyarmatosítás korabeli tömegsírt találtak Bolíviában, az andoki Potosí város területén. Ezt jelentette be szombaton a helyi egyetem egyik régésze.

A tömegsírra kőművesek találtak rá egy iskola belső udvarán, 1,8 méter mélységben, miközben ásták egy új épület alapját.

Négy-ötszáz ember maradványát találták eddig meg, de elképzelhető, hogy ennél sokkal több is van azon a helyen vagy a környékén – mondta Sergio Fidel, a 4000 méter magasan fekvő város Tomas Frias Állami Egyetemének kutatója. Az egyetem panaszt tett a hatóságoknál amiatt, hogy az építők mindenféle engedély nélkül folytatják a munkát, és az emberi csontokat egyszerűen csak halomba rakják az iskola udvarán.

José Antonio Fuertes történész szerint elképzelhető, hogy olyan ajmara törzsbeli indiánok tömegsírjára bukkantak, akiket a spanyol gyarmatosítás idején rabszolgasorban a helyi bányákban dolgoztattak.

Potosí a gyarmatosítás idején a világ egyik legnépesebb városa volt. Történetének egyik nevezetes évszáma 1623, amikor a bányászathoz kialakított egyik mesterséges tó beszakadt, és elnyelt mintegy kétezer embert.