Tudományosan vizsgálták a Beatlest

Tudományosan vizsgálták a Beatlest

Beatlesa gombafejűek eléképesztő sikere vajon megmagyarázható-e a tudomány segítségével?A zenét diagramokká leképező algoritmusok és összehasonlító statisztikai módszerek segítségével elemezték kutatók a Beatles zenéjének fejlődését. A program sikeresen tette keletkezési sorrendbe a legendás rockbanda Nagy-Britanniában megjelent 13 albumát.

Az algoritmus szerint a Beatles első, Please, Please Me című albumán szereplő felvételek leginkább a második, With the Beatles című korong dalaihoz hasonlítanak, a korai dallamoktól pedig leginkább az utolsóként felvett, Abbey Road című lemez anyaga különbözik – derül ki a Pattern Recognition Letters című folyóirat augusztusi számában megjelent tanulmányból.

A programon az sem “fogott ki”, hogy az utolsó két lemez felvételének és megjelenésének sorrendje más: bár az utolsóként kiadott lemez a Let It Be, stúdiófelvétele előbb zajlott, mint az Abbey Road dalaié. Lior Shamir, a michigani Southfieldben működő Lawrence Műszaki Egyetem kutatója és egyik hallgatója, Joe George más együttesek, köztük a U2, a Tears for Fears és a Queen zenéjének időbeli változásait is sikerrel elemezték. Az algoritmus észrevette például a Tears for Fears két egymást követő albuma – a Seeds of Love és az Everybody Loves a Happy Ending – közötti hasonlóságokat, jóllehet 15 év telt el megjelenésük között. A szerzők szerint módszerük alkalmas lehet zenei adatbázisok rendezésére, valamint arra is, hogy feltérképezze az ember zenei ízlését, és olyan újdonságokat ajánljon, amelyek valószínűleg a kedvünkre lesznek.