Kínai drónt is teszteltek a Sanghaji Együttműködési Szervezet terrorellenes gyakorlatán

Kínai drónt is teszteltek a Sanghaji Együttműködési Szervezet terrorellenes gyakorlatán

Fegyverzettel ellátott drónt is bevetettek azon a terrorellenes hadgyakorlaton, amelyen a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) tagállamainak fegyveres erői vesznek részt.

A kínai légierő szóvivője Sen Csin-ko a hétvégén kezdett gyakorlat egyik akciójáról beszámolva közölte, a pilóta nélküli repülőgép rakétájával sikeresen megsemmisített egy “ellenséges” parancsnoki járművet. Sen hozzáfűzte, a kipróbált drón megfigyelésre, azonosításra és a célpont megsemmisítésére is alkalmas eszköz a terroristák elleni harcban.

Peking korábban már jelezte, drónokkal végeznek ellenőrző repüléseket az ország északnyugati régiójában, Hszincsiangban, ahol az elmúlt hónapokban súlyos áldozatokkal járó, civileket, valamint kormányzati és rendőrségi épületeket ért terrortámadásokról érkeztek jelentések.

A hatóságok szerint a nyolc közép-, illetve nyugat-ázsiai országgal szomszédos ujgur autonóm terület határain gyakoriak az illegális határátlépések, a terrorcselekményekre készülő muszlim vallású szakadár ujgur csoportok gyakran sivatagi táborokban tanyáznak. A drónokat többek közt ezek légi megfigyelésére kívánják használni.

A Békemisszió-2014 elnevezésű egyhetes gyakorlaton, az észak-kínai Belső-Mongóliában a vendéglátó országon kívül Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán katonái közül több mint hétezren vesznek részt. Képviseltetik magukat a légierők egységei repülőkkel és helikopterekkel, a szárazföldi csapatok többek közt páncélozott harcjárművekkel és a különleges alakulatok.