Történelem másképp

A Magyar Nemzeti Múzeum Századok Sátra elnevezésű gömbsátra és építményegyüttese a fővárosi 56-osok terén 2014. október 20-án. A fővárosban október 24-ig megtekinthető vándortárlat látogatói 21. századi látványeszközök, köztük padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés segítségével ismerkedhetnek meg a történelem egyes eseményeivel, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseivel is, fotó: Bruzák Noémi/MTIPéntekig Budapesten, az 56-osok terén várja interaktív múzeumlátogatásra az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Századok Sátra elnevezésű építményegyüttese és gömbsátra.

A látogatók 21. századi látványeszközök segítségével ismerkedhetnek meg a történelem egyes eseményeivel, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseivel is. Az óriási félgömbben padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja az érdeklődőket, akik részesei lehetnek például a muhi csatának és a különböző korok divatjába is betekintést nyerhetnek. Császtvay Tünde, az MNM általános főigazgató-helyettese, a projekt vezetője a hétfői sajtóbejáráson elmondta: a vándortárlattal minél szélesebb közönségnek szeretnék bemutatni a nemzeti múltat és a műkincseket.

Ezzel a “látványshow-val”, amelyet igen komoly koncepció alapján dolgoztak ki, azt is szeretnék megmutatni, hogy milyen sokféle módon lehet beszélni a múltról – hangsúlyozta, hozzátéve: a múzeum feladata őrizni az értékeket, emellett azonban folyamatosan meg kell újulnia és új hangokat kell keresnie, hogy bevonzza a látogatókat.

gömbsátor

 Érdeklődők a Magyar Nemzeti Múzeum Századok Sátra elnevezésű gömbsátrában a fővárosi 56-osok terén 2014. október 20-án, fotó: Bruzák Noémi/MTI

“Meg kell mutatni, hogy a múzeum egy olyan izgalmas hely mostanában, ahova érdemes bemenni. A látogató a szórakozáson túl innen mindig valamilyen értékkel távozik, amely által jobban eligazodhat a világban” – fogalmazott Császtvay Tünde. A gömbsátorban található élménymúzeumban a látogatók részleteket olvashatnak az MNM alapító okiratából, szimbolikus műtárgyakat tekinthetnek meg, a zenefülkében pedig a magyar nemzet történelméhez és az 1956-os történésekhez kapcsolódó zenedarabokat hallhatnak. Megtapinthatnak egy második világháborús bombát, cserkészfelszerelést próbálhatnak fel és 19. századi textilmintakönyvet is lapozhatnak, valamint megtekerhetik annak a korabeli rádiónak a gombját, amelyen csak egyetlen adót, az 1950-es évekbeli hatalom fórumát lehetett fogni. A 56-os forradalom évfordulójához kapcsolódva a gömbbe betérők találkozhatnak a múzeum korabeli tárgyaival és felvételeivel is.

A Múzeumkörút elnevezésű országjáró múzeumprojekt a Magyar Nemzeti Múzeum és 10 vidéki intézményének egységes bemutatkozása, amely az elmúlt időszakban Esztergomban, a Sziget fesztiválon, Miskolcon és Szegeden is megjelent. A projekt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot és a hozzá tartozó társintézményeket, valamint kedvet kapjanak és fel is keressék majd azokat. A szervezők számára kiemelten fontos a hátrányos sorsú gyermekek tudáshoz juttatása.