Rekordmagas a születéskor várható élettartam Pekingben

Rekordmagas a születéskor várható élettartam Pekingben

szív

A nők életkilátásai itt is jobbak, átlagosan 84 évig élnek, míg a férfiaknál 80 évet mutat a statisztika. Országos összehasonlításban mindkét szám a kiemelkedőek közé tartozik. A szakemberek szerint ennek meghatározó oka az egészségügyi ellátás minőségének javulása.

Tavaly a hivatalosan regisztrált pekingi lakosok 22,6 százalékát adták a 60 év felettiek. Mára a számuk meghaladja a 3 milliót, míg 2013 végén 2,8 millióan voltak.

A rohamosan öregedő Pekingben az elmúlt években tapasztalt népességszaporulat miatt számottevően nőtt a 10 éves és az annál fiatalabb gyerekek száma is, mindez együttesen nagy nyomást jelent a munkaképes korúakra – állapítja meg a jelentés.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint Kínában a születéskor várható élettartam 2012-ben 75 év volt, vagyis hat évvel nőtt meg az 1990-ben várható évek számához viszonyítva. Egy 2013-ban nyilvánosságra hozott kutatás szerint ugyanakkor az ország északi területein a levegőszennyezés okozta betegségek miatt 5,5 évvel rövidül meg az emberek élettartama.