Megkezdődött a paksi bővítés tervezői munkája

Megkezdődött a paksi bővítés tervezői munkája

A paraméterek egyeztetésével, pontosításával megkezdődött a Paksi Atomerőmű bővítésének tervezési munkája. Ezt közölte Gennagyij Jersov, a tervezést végző szentpétervári Atomprojekt tervező vállalat főmérnök-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A paksi tervezéséért felelős szakember hangsúlyozta, hogy a nukleáris biztonság maximális szem előtt tartásával végzik a munkát, az egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokkokat 60 éves élettartamra, 100 százalékos terheléssel tervezik. Hozzátette, a tervezői munka haladását befolyásolják a különböző tanulmányok, hatósági engedélyek rendelkezésre állása. Gennagyij Jersov elmondta, hogy az új blokkok élettartama meghosszabbítható lesz, a teljesítményt pedig az előírások betartása mellett 50-100 százalék között lehet majd változtatni.

A biztonsági szempontokat számos eljárással igyekeznek kielégíteni, ezek között említette a szakember a reaktor-csarnok kettős falú, hermetikus burkolatát, az aktív, illetve a fizika törvényeit kihasználó passzív biztonsági megoldásokat, köztük a zónaolvadék-csapda beépítését, amely a legsúlyosabb esetleges üzemzavar elhárítására kínálja a legkorszerűbb megoldást.
 Gennagyij Jersov elmondta, hogy a Paksi Atomerőmű új blokkjainak hűtésénél is a Duna vizét használnák, bár ajánlották a hűtőtornyos megoldást is.

A Pakson építendő blokktípust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség olyannak ismerte el, amely megfelel a nagyobb biztonságot jelentő 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztatott követelményeknek – hangsúlyozta a szakember. 
Kérdésre válaszolva Gennagyij Jersov elmondta, hogy az erőmű turbinájával és irányítási rendszerével kapcsolatos követelményeket a megrendelő határozza meg, több gyártó terméke is megfelel a legkorszerűbb előírásoknak.