Sikeres volt az újraélesztési rekordkísérlet

Sikeres volt az újraélesztési rekordkísérlet

Sikeres volt az újraélesztési rekordkísérlet Szombathelyen, amelynek során pénteken délelőtt a megújult AGORA Művelődési és Sportházban hatszázan gyakorolták az alapvető reanimációs fogásokat.

A Szombathelyen 2011-ben indult “Segítés városa program” keretében a 80 ezer lakosú vasi megyeszékhelyen eddig már 30 ezren tanulták meg az újraélesztés alapfogásait, általános- és középiskolások, nagyvállalatok dolgozói, rendőrök és polgárőrök, a polgármesteri hivatal alkalmazottai is bekapcsolódtak a nagyszabású és a szó szoros értelmében véve is “életmentő” programba. Bevezetése óta a városban két olyan sikeres újraélesztés is történt, amely ráirányította a figyelmet a tanultak gyakorlati hasznára. Az egyik esetben egy nyugdíjas rendőr mentette meg horgásztársa életét, a másikban pedig az egyik szombathelyi iskola tanára – aki néhány héttel azelőtt részesült reanimációs képzésben – végzett sikeres újraélesztést bajba jutott tanártársán.

Elsőként, 2013-ban Szombathely állította be a tömeges újraélesztés magyarországi rekordját, amit idén augusztusban Dunaújváros döntött meg száznyolcvan bábúval és négyszáz résztvevővel. Október 16-án pénteken az Újraélesztés Nemzetközi Napján, Szombathely a segítés városa vissza kívánta hódítani a címet, ezért kétszáz bábú mellett, hatszáz résztvevőt sorakoztatott fel, akik hármas csoportokban, egymást váltva végezték az újraélesztés fogásait. Az új rekordot a helyszínen Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület munkatársa hitelesítette, így bekerül a rekordok regiszterébe.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, – aki hivatása szerint mentőorvos, és több évtizeden át volt a regionális mentőszervezet vezetője – a rekordkísérlet helyszínén az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: Egyáltalán nem baj, ha a magyarországi városok abban versenyeznek egymással, hogy lakosai közül minél többen megtanulják az újraélesztés fogásait, hiszen ez egy nemes szellemiségű versengés, amelynek igazi tétje életek megmentése lehet. Hangsúlyozta, Szombathely Szent Márton városa, amelyben magától értetődik a segítés szellemisége, ennek ellenére – vagy éppen ezért – tovább folytatják a megkezdett programot, hiszen szavai szerint még Szombathelyen is sokan vannak akik nem tanultak újraéleszteni, nem ismerték fel az ilyen ismeretek fontosságát vagy egyelőre nem hatja át őket eléggé a segítés szándéka.