Sikeres volt az első tüdőátültetés Magyarországon

Sikeres volt az első tüdőátültetés Magyarországon

tüdőátültetésStumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg az Országos Onkológiai Intézetben 2015. december 19-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTIElőször hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeréről az operáló szakorvosok és az Országos Onkológiai Intézet vezetője szombaton beszélt Budapesten. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta, a kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa elmondta, a műtétet december 12-én éjszaka, vagyis hat napja végezték el, a beteg jól van. A főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt, megjegyezve, nagyon hosszú várakozás után jutottak el addig, hogy a hatórás operációt elvégezhessék. Hozzátette, Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken.

tüdőátültetett

Stumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg (j) beszélget Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével az Országos Onkológiai Intézetben 2015. december 19-én, fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Lang György, a Semmelweis Egyetem – az OOI mellkassebészeti osztályának bázisán működő – mellkassebészeti klinikájának vezetője arról beszélt, hogy egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. Szerinte a tüdőátültetésben “van némi lemaradása a magyar egészségügynek” a világ élvonalához képest, hiszen máshol ezt a műtétet már régebben végzik. Ugyanakkor a technikai színvonal és környezet az onkológiai intézetben az egyik legfejlettebb, és a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik – jelentette ki. Eddig ezeket a műtéteket Bécsben végezték magyar orvosok közreműködésével. Megjegyezte, realisták lesznek és csak azokat a tüdőtranszplantációkat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek. Továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre.

Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter pedig arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a már említett állami támogatáson belül mintegy 200 millió forintért vásároltak egy CT-készüléket, amelyet először a transzplantált betegnél használtak. A mostani esemény előkészítése egyik fontos állomásának nevezte, hogy Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplant szervezethez.
 
“Az, hogy Magyarországon először történik egy ilyen műtét, azt jelzi, hogy egészségügyünk képes világszínvonalú dolgokra” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez jót tesz az orvosképzésnek is. Elmondta, hogy a magyar egészségügy finanszírozni fogja a tüdőtranszplantációs műtéteket, ha erre igény van. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a következő év előrelépést hoz a magyar egészségügyben.