Ekkora tengeri rezervátumot még nem látott a világ

Ekkora tengeri rezervátumot még nem látott a világ

Delfinek a vízben (archív)Másfélmillió négyzetkilométeres tengeri rezervátumot hoztak létre Hawaii körül.

Barack Obama egy pénteki rendeletével több mint négyszeresére növelte az elődje, George W. Bush által még 2006-ban létesített Papahanaumokuakea Marine National Monument területét, és ezáltal a Hawaii-szigeteket övező zóna váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigekeknél, az Új-Zéland társult államánál elterülő nemzeti parkot. 

feketelábú albatrosz
A feketelábú albatrosz sem ritka madár errefelé, fotó: Origo

A Fehér Ház szerint a megnagyobbított nemzeti park több mint 7000 fajnak ad otthont, ezek egyharmada csak a Hawaii-szigeteknél honos. A védett fajok közé tartozik egyebek közt ötféle tengeri teknős és több albatroszféle. A halászatot a hawaii vizek 60 százalékán betiltó intézkedéssel védeni akarják a tenger alatti vulkánokat és a korallzátonyokat is az ártalmas hatásoktól. 

a világ legnagyobb tengeri rezervátuma

Hawaii mellett hozták létre a világ legnagyobb tengeri rezervátumát, fotó: Origo

A második világháború alatt számos csata színteréül szolgáló térségben sok lelőtt repülőgép és elsüllyesztett hajó, köztük egy amerikai repülőgép-hordozó roncsa található a tengerfenéken. Bár ezek nem esnek védelem alá, a tudomány számára értékes objektumok. A pénteki rendelet nyomán az Egyesült Államok védett tengeri területeinek 98 százaléka található a Hawaii-szigeteknél. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy az intézkedés a Hawaii-szigetek őslakosainak tett gesztusnak is tekintendő, mivel az ő szemükben szentnek számítanak a szigeteket övező tengerek.