Veszélyesebb, mint gondolták?

Veszélyesebb, mint gondolták?

Amerikai tudósok szerint a zikavírus sokkal veszélyesebb, mint gondolták, és gyakrabban vált ki veleszületett rendellenességet. Ezt jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén az amerikai Harvard Egyetem fertőző és allergiás betegségeket vizsgáló intézetének igazgatója.

Korábban amerikai tudósok úgy vélték, abban az esetben, ha az anya a terhesség első harmadában zikavírussal fertőződött meg, akkor 1-13 százaléka a valószínűsége annak, hogy a vírus kóros kisfejűséget okoz születendő gyereknél. Anthony Fauci elmondta, hogy valójában ennél sokkal nagyobb a kockázat, ha figyelembe veszünk más rendellenességeket, a többi között az idegrendszeri problémákat, amelyek a gyerek fejlődése során okoznak tartós betegségeket. Ezek között említette a hallás- és látáskárosodást.

“Ha a veleszületett rendellenességekről beszélünk, úgy gondolom, hogy ez a mutató 13 százaléknál jóval nagyobbnak mutatkozik. Valami nagyon nyugtalanító dolog felé tartunk a megállapításainkkal” – mondta.

Az egyetem és a Reuters hírügynökség rendezvényén, Marcia Castro, aki a Harvardon a népességkutatás szakértője, elmondta, Brazíliában a kutatók most a zikavírussal fertőzött gyerekek első hullámát vizsgálják, akik most egyévesek lesznek. Ezeknél a gyerekeknél az agyvérzés, a fokozott nyugtalanság és gyakori sírás mellett olyan tünetek is megjelennek, mint a súlyos reflux, ami akadályozza a táplálkozást. Kérdéses, hogy ezek a gyerekek meddig élnek – tette hozzá.

Marcia Castro beszélt egy kísérletről, amelyet egereken tanulmányozták a zikavírus hatását, kiderült a betegség a felnőtteknél megtámadja az agyat. A fertőzés feltehetően hatást gyakorol a hosszú távú memóriára és depressziót válthat ki. Amerikai egészségügyi tisztviselők azt tanácsolják a terhes nőknek, hogy zikavírus terjedése miatt halasszák el esetleges utazásaikat 11 délkelet-ázsiai országba.

Az ajánlás csütörtökön jelent meg, és Bruneit, a Fülöp-szigeteket, Indonéziát, Kambodzsát, Kelet-Timort, Laoszt, Malajziát, a Maldív-szigeteket, Mianmart, Thaiföldet és Vietnamot nevezte meg.  Az amerikai járványügyi hatóság tájékoztatása szerint a zikavírus már évek óta megtalálható Délkelet-Ázsiában, egyes helybeliek immunisak rá. Tavaly számos amerikai turista megfertőződött, ezért a vírus veszélyt jelenet az odalátogatókra.

A megbetegedett embereknél a kór lefolyása legrosszabb esetben enyhe és időleges lehet. A fertőzés azonban a terhes nők esetében súlyos agykárosodást okozhat a magzatnál. Az Afrikából származó zikaláz 2014 februárjában jelent meg az amerikai kontinensen. A zikavírust szúnyogok terjesztik. A rovar csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.