Egy eddig ismeretlen dinoszaurusz csontjaira bukkantak

Egy eddig ismeretlen dinoszaurusz csontjaira bukkantak

A Burianosaurus augustai nevet kapta az a dinoszaurusz, amelynek csontjaira 2003 novemberében bukkantak Közép-Csehországban, és amelyről megállapították, hogy egy eddig ismeretlen fajhoz tartozik. Ezt közölte szerdán Martin Mazuch, a prágai Károly Egyetem földtani és paleontológiai intézetének igazgatója.

A 94 millió évvel ezelőtt élt állat maradványait Michal Moucka amatőr gyűjtő fedezte fel 14 éve a közép-csehországi Kutná Hora városának közelében. Moucka egy elhagyott folyó menti bányában egy megkövesedett, mintegy 40 centiméter hosszú csontot talált, amelyet szakértők később a dinoszaurusz bal lábának combcsontjaként azonosítottak. 

A dinoszaurusz a növényevő ornithopidák (madárlábúak) alrendjéhez tartozott. A szakemberek szerint egy elszigetelten élő fajról van szó, amely a mai Csehország és Németország egy-egy része által akkoron alkotott szigeten élt – közölte Mazuch.

Ez az egyetlen Burianosaurus augustai egyed. Sehol sem találtak még hasonló dinoszauruszmaradványokat, csak hozzá hasonlót – tette hozzá.

A cseh szakértők Daniel Madzia lengyel paleontológus kezdeményezésére a cseh Zdenek Burian festő és Josef Augusta paleontológus tiszteletére adták ezt a nevet a dinoszaurusznak. Burian és Augusta az 1950-es években azzal tettek világhírnévre szert, hogy közös munkával megalkották az őskori állatok képeit. 

Daniel Madzia és cseh kollégái vizsgálatai szerint a Közép-Csehországban talált Burianosurus augustai mintegy 3-4 méter hosszú lehetett, és növényekkel táplálkozott.

A többéves vizsgálatok eredményét Madzia a Journal of Systematic Palaentology szakfolyóiratban hozta nyilvánosságra.