Vajdasági magyar diák nyerte az Országos Történelemversenyt

Vajdasági magyar diák nyerte az Országos Történelemversenyt

Tóth Ugyonka Krisztina, a szabadkai Svetozar Markovic Gimnázium diákja nyerte a nyolcadik alkalommal megrendezett Bonus Intra Országos Történelemversenyt, amely idén az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc témájára épült.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett háromkörös megmérettetésre 114 tanuló regisztrált, amelyből 40 jutott tovább a második fordulóra, a tíz legjobb pedig a döntőbe. A kétnapos finálé első napján a témához kapcsolódó különböző forrásanyagok feldolgozásában a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 1848-49-es tárlata nyújtott segítséget a résztvevőknek – idézi Borvendég Máté főszervezőt, a verseny kommunikációjával megbízott ügynökség közleménye.

A diákoknak az első, online fordulóban tesztjátékot kellett megoldaniuk, míg a másodikban rövid esszéket írtak. Az április 14-én és 15-én rendezett döntőben a legjobbak a Hadtörténeti Múzeum tárlatának segítségével forráselemzési és kreatív feladatsorokat oldottak meg, valamint a második fordulóban írt esszéjüket prezentálták. Az előadásokat háromtagú zsűri; Hermann Róbert történész, Rácz Árpád, a Rubicon történelmi folyóirat főszerkesztője és Bihari Péter történész értékelte.

A verseny második helyezettje Ménkű Andrea jászberényi diák, a harmadik Csepeli Sára dunaújvárosi tanuló lett.

Az első három helyezett automatikusan felvételt nyert az MCC Középiskolás Programjába, míg a győztes az MCC Juniorképzésében is folytathatja a tanulmányait. Emellett a szervezők fesztiváljegyeket, könyvnyereményeket, színház és múzeumjegyeket is kiosztottak a döntősök között.

Kapcsolódó cikkek