Magyar siker a Nemzetközi Földrajzi Olimpián

Magyar siker a Nemzetközi Földrajzi Olimpián

Három érmet szerzett a magyar diákokból álló csapat a Nemzetközi Földrajzi Olimpián (International Geography Olympial). Erről tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn a médiát. 

Azt írták, a 16-19 éves tanulóknak július 30. és augusztus 6. között a kanadai Québec-ben lebonyolított vetélkedőjéről a következő tanévet a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban kezdő Kaszap Kinga arany-, Mészáros Márton, a pápai Türr István Gimnázium diákja ezüst, Mészárik Márk, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanulója bronzérmet hozott haza. A csapat negyedik tagja, Bodansky Benjámin, a budapesti V. Kerületi Eötvös József Gimnázium diákja a középmezőnyben végzett.

A magyar csapat 10. alkalommal vett részt a tudományterület legnagyobb szakmai presztízsű vetélkedőjén, és szereplése felülmúlta az elvárásokat: Kaszap Kinga 43 ország 163 versenyzője közül került a legjobbak közé, ő az első magyar, akinek sikerült aranyérmet szereznie – hangsúlyozták. 
Kiértek rá, hogy a nemzetközi megmérettetésre idén is a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi verseny szolgált válogatóul, amelyet a Modern Geográfus Alapítvány és a PTE Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete szervez Trócsányi András tanszékvezető egyetemi docens, versenyigazgató vezetésével. Az új versenyszezon októberben kezdődik majd online fordulóval, a kiírás az oldalon lesz majd elérhető – tették hozzá.

Megjegyezték, a verseny szervezésében, a magyar csapat felkészítésében évek óta eredményesen vesznek részt a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének munkatársai és doktoranduszai. A megmérettetést rendező Modern Geográfus Alapítvány munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, mint közreműködő szervezet a Nemzeti Tehetség Program keretei között támogatta.