Szavazzon, hogy tudjuk, mi a véleménye!

Ön elment szavazni?

Igen
Nem

Közérdekű információk

„Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára”

2012. január 31. SikeradóBilicsi Tivadar

Ismerősen cseng a nóta? Nem? Akkor Ön biztos fiatal. Merthogy generációk sora nőtt fel Lajtai Lajos és Szenes Iván 1959-es örökzöld nótáján, amely az óbudai kis vendéglők, kiskocsmák hangulatát idézve egy cseppnyi gasztronómiát lopott a szórakozni vágyók szívébe. Hallgassa meg és térjen be Óbudára egy jó vacsorára!

A kétezer éves város mindig is a kulináris örömök és a szórakozás fellegvára volt, de igazi reneszánszát a második világháború után élte. Szinte mágnesként vonzotta a mulatozni vágyó nagy urakat, az ínyencek különcöket, a gavallérokat és a szerelmespárokat.

óbudai gasztronómia

Az óbudai kiskocsmák törzsközönségét viszont az óbudaiak jelentették, így aztán a vendéglők többségének kínálata hozzájuk igazodott. A pesti és más budai pompás éttermekhez képest, aki Óbudán tért be egy finom ebédre vagy vacsorára, a híres jó túrós csuszája mellé nagy adag hangulatot is kapott. A finom falatokat a festői Budai-hegység barátságos lankái, a szűk, macskaköves utcák, a csendes házak udvarai, a romantikus szőlőlugasok, az andalgásra csábító Duna-part varázslatos díszletében fogyaszthatta el, miközben stramlizene szolgáltatta a talp alá valót.  

óbudai kiskocsma

Talán az sem véletlen, hogy 2011-ben a volt Dugovics Titusz téren, a mai Korona téren, vagyis Óbuda szívében találta meg otthonát a Magyar Kereskedelmi-, és Vendéglátóipari Múzeum.

Óbudai túrós csusza

Bede Róbert túrós csuszát készít

Bede Róbert, a Paprika TV főszakácsa, a Múzeumok éjszakáján az óbudai túrós csuszát készíti. Ő tett bele egy kis fokhagymát is, tálaláskor pedig megszórta egy kevés kaporral.

Hozzávalók: 

70 dkg csuszatészta

40 dkg juhtúró

30 dkg füstölt szalonna

4 dl tejfel.

A füstölt szalonnát a szokásosnál nagyobb kockákra (kb. 2x2 cm) vágjuk és kisütjük, a zsírját leszűrjük és félretesszük. A csuszatésztát sós, forró vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A leszűrt tésztát összekeverjük a szalonna zsírjával, a juhtúróval és a tejfel egyharmadával. Serpenyőben, vagy sütőben átsütjük, forrón tálaljuk, tetejét a maradék tejfellel díszítjük, a kisült tepertővel megszórjuk. Ennek az óbudai receptnek is létezik egy másik változata, amelyben a juhtúrót tehéntúróval keverik.

Forrás: ÓbudaGasztro

Inkább egy jó éttermet választana?

Kattintson ide!


1
E-mail cím:


Jelszó: