Szavazzon, hogy tudjuk, mi a véleménye!

Ön szerint sikeres elnök lesz Donald Trump, az Egyesült Államok új vezetője?

Igen
Nem
Nem tudom megítélni

Közérdekű információk

„Jöjjön ki Óbudára, egy jó túrós csuszára”

2012. január 31. SikeradóBilicsi Tivadar

Ismerősen cseng a nóta? Nem? Akkor Ön biztos fiatal. Merthogy generációk sora nőtt fel Lajtai Lajos és Szenes Iván 1959-es örökzöld nótáján, amely az óbudai kis vendéglők, kiskocsmák hangulatát idézve egy cseppnyi gasztronómiát lopott a szórakozni vágyók szívébe. Hallgassa meg és térjen be Óbudára egy jó vacsorára!

A kétezer éves város mindig is a kulináris örömök és a szórakozás fellegvára volt, de igazi reneszánszát a második világháború után élte. Szinte mágnesként vonzotta a mulatozni vágyó nagy urakat, az ínyencek különcöket, a gavallérokat és a szerelmespárokat.

óbudai gasztronómia

Az óbudai kiskocsmák törzsközönségét viszont az óbudaiak jelentették, így aztán a vendéglők többségének kínálata hozzájuk igazodott. A pesti és más budai pompás éttermekhez képest, aki Óbudán tért be egy finom ebédre vagy vacsorára, a híres jó túrós csuszája mellé nagy adag hangulatot is kapott. A finom falatokat a festői Budai-hegység barátságos lankái, a szűk, macskaköves utcák, a csendes házak udvarai, a romantikus szőlőlugasok, az andalgásra csábító Duna-part varázslatos díszletében fogyaszthatta el, miközben stramlizene szolgáltatta a talp alá valót.  

óbudai kiskocsma

Talán az sem véletlen, hogy 2011-ben a volt Dugovics Titusz téren, a mai Korona téren, vagyis Óbuda szívében találta meg otthonát a Magyar Kereskedelmi-, és Vendéglátóipari Múzeum.

Óbudai túrós csusza

Bede Róbert túrós csuszát készít

Bede Róbert, a Paprika TV főszakácsa, a Múzeumok éjszakáján az óbudai túrós csuszát készíti. Ő tett bele egy kis fokhagymát is, tálaláskor pedig megszórta egy kevés kaporral.

Hozzávalók: 

70 dkg csuszatészta

40 dkg juhtúró

30 dkg füstölt szalonna

4 dl tejfel.

A füstölt szalonnát a szokásosnál nagyobb kockákra (kb. 2x2 cm) vágjuk és kisütjük, a zsírját leszűrjük és félretesszük. A csuszatésztát sós, forró vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A leszűrt tésztát összekeverjük a szalonna zsírjával, a juhtúróval és a tejfel egyharmadával. Serpenyőben, vagy sütőben átsütjük, forrón tálaljuk, tetejét a maradék tejfellel díszítjük, a kisült tepertővel megszórjuk. Ennek az óbudai receptnek is létezik egy másik változata, amelyben a juhtúrót tehéntúróval keverik.

Forrás: ÓbudaGasztro

Inkább egy jó éttermet választana?

Kattintson ide!


1
E-mail cím:


Jelszó: