Újult erőben, új lendületben a magyar csomagolóipar

Újult erőben, új lendületben a magyar csomagolóipar

kéz a kézben

A KSH adatai szerint az öt meghatározó csomagolószer fajta, a papír, a műanyag, a fém, az üveg és a fa együttes magyarországi felhasználása értékben 2010. január-novemberben 16,7 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A csomagolóipar növekedési üteme meghaladta az ipari termelés 10,5 százalékos tavalyi bővülését. Az exportált csomagolóanyagok értéke a papír, a műanyag és a fém esetében emelkedett, míg a fánál és az üvegnél csökkent. Az import csak az üveg esetében csökkent, a többi anyagfajtánál növekedett.

A magyar csomagolóipar innovatív eredményei is kiemelkedőek. Tavaly kilenc magyar vállalat vett részt a Csomagolási Világszövetség Worldstar elnevezésű versenyén, és négy nevezés a legmagasabb elismerésben részesült, így 2006 és 2010 között összesen húsz magyar csomagolás nyert Worldstar díjat. A hulladékok hasznosítása területén tavaly nyolc, különböző hulladékfajta kezelését koordináló szervezet összefogásával megalakult a Recomplex Egyesülés azzal a szándékkal, hogy az egyszerre többféle hulladék kibocsátásáért felelős gyártó és forgalmazó cégek a jövőben egyablakos ügyintézés keretében teljesíthessék hulladékhasznosítási kötelezettségüket.

Az egyesülés nyolc tagszervezete 2010-ben összesen 390,5 ezer tonna csomagolóanyag, gyógyszer, növényvédőszer-csomagolás, továbbá elektronikai, akkumulátor, elem, valamint gumi hulladék gyűjtését szervezte meg. Ezzel Magyarország az összes érintett hulladékfajta esetében teljesíteni tudta a rá vonatkozó európai uniós visszagyűjtési és hasznosítási célokat. A lakossági szelektív gyűjtésből származó csomagolási hulladék mennyisége, az egyesülés rendszerén belül a 2009-es 51,3 ezer tonnát követően tavaly elérte az 52,5 ezret.