Biztos új munkahelyek a fejlődés jegyében

Biztos új munkahelyek a fejlődés jegyében

sorban álló emberek

Tavaly év végén mintegy ezren dolgoztak a társaságnál a kutatás-fejlesztés területén. Az Ericsson azért is fejleszti itteni tevékenységét, mert itt minőségi munkaerőt talál. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön, Budapesten az Ericsson sajtótájékoztatóján elmondta, a társaság kiemelten fontos szereplője a magyar gazdasági életnek. Hosszú évek óta jelen van itt és meghatározó szereplője annak a telekommunikációs iparágnak, amely növeli a magyar gazdaság és társadalom versenyképességét. A miniszter szerint az Ericsson tervei egybevágnak a kormány gazdaságfejlesztési elképzeléseivel. Úgy vélte, érdemes ide olyan erőforrásokat hozni, amit nem lehet egyszerűen becsomagolni és elvinni. A kormány partnerként kezeli az Ericssont, és nagyon fontos, hogy minél több ehhez hasonló üzleti döntés szülessen.

Fellegi Tamás elmondta, a kormány három fő célja, a versenyképesség javítása, a gazdasági növekedés serkentése és a munkahelyteremtés. Mindennek megvalósításában kiemelkedő szerepe lesz az olyan cégeknek, mint az Ericsson. Magyarországnak régiós szerepre kell törekednie, vissza kell szereznie a versenyképességi előnyeit, amiben a tudásiparnak, a tudásgazdaságnak meghatározó szerepet kell kapnia. A jelenlegi ötvenöt százalékos foglalkoztatási szintet az évtized második felére hetven százalékra kívánják növelni, amellyel olyan pályára állhat az ország, ami garantálja a hosszú távú fejlődést a régióban is. Ezt szolgálja a Széll Kálmán Terv.

Egy másik fontos a cél, hogy 2020-ra a mostani 0,9 százalékról 1,8 százalékra emelkedjen bruttó haza termék-arányosan a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordítható összeg. Fellegi Tamás kifejtette, azt is szeretnék, hogy mindenki elérhesse a széles sávot, ami magában foglalja a mobilitást és a gyors internetet is. Ebben a folyamatban az államnak a frekvenciákhoz való hozzáférést kell lehetővé tennie, és olyan megfelelő, kiszámítható szabályozási környezetet kell kialakítania, ami inspirálja a technológiai fejlesztéseket, erősíti a versenypiacot, minél jobb és olcsóbb minőségi szolgáltatások elérését teszi lehetővé az ügyfeleknek.

Hans Westberg, az Ericsson csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, az elmúlt húsz év alatt 5,3 milliárd mobil előfizetés jött létre a Földön, 1,5 milliárd ember internetezik, amiből 1 milliárd embernek van széles sávú hozzáférése. Az internet előfizetések száma az Ericsson előrejelzése szerint 2015-re hét-nyolc milliárdra nő, 3,5-4 milliárd mobil szélessávú összekapcsolódás jön létre. Tíz-tizenöt év múlva létrejön a hálózatos társadalom, akkor már ötven milliárd eszköz kapcsolódik majd az internethez. Mindebben vezető szerepet kíván játszani a 135 éves Ericsson, amelynek továbbra is az a célja, hogy megőrizze világszintű vezető pozícióját.

Hans Westberg

Hans Westberg

A miniszter úr elmondta, hogy nincs multinacionális cég-ellenes hangulat, a kormány részéről semmiképpen sem. Több nagy cég, például az Opel, a Mercedes, a kínai ZTE és a Huawei jelentette be a közelmúltban, hogy befektetnek, fejlesztenek itt, amit nem tennének, ha ellenséges lenne a környezet. A negyedik mobilszolgáltató esetleges megjelenésével kapcsolatban elmondta, ez nem kormányzati, hanem piaci, vállalati döntés, a kormány dolga az, hogy a lehetőséget megteremtsék erre.