Pozitív hír, növekedő átlagkeresetek

Pozitív hír, növekedő átlagkeresetek

magasodó oszlopok A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók létszáma az idén januárban átlagosan 2 millió 621 ezer fő volt, ugyanezen időszak alatt a bruttó átlagkeresetek 1,6, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek pedig 3,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 210.200 forint volt januárban, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 213.800, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké pedig 204.600 forintot tett ki. A KSH nem közöl havi reálkereseti adatokat a gyorstájékoztatókban, mivel a nettó átlagkeresetek nem veszik figyelembe a családi adókedvezményt, s ezért az így számított adatok nem tükröznék a reálpozíciókat. A KSH ugyanakkor külső szakértők bevonásával módszertani fejlesztésbe kezdett, s a sikeres tesztet követően negyedévente közöl majd a családi adókedvezmény hatását is figyelembe vevő reálkereseti adatokat.

felfele mutató nyíl

Az öt főt, vagy ennél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál 2011. januárban 1 millió 829 ezren dolgoztak, 2,7 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A költségvetési szférában dolgozók létszáma 5,4 százalékkal lett kevesebb, 695 ezer fő), ami az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer kezdeti létszámcsökkentő hatásának tulajdonítható. A közfoglalkoztatás nélküli 682 ezer fős létszám csaknem megegyezik a tavaly januári adattal. A KSH szerint az átlag-keresetek a versenyszférában januárban 8,4 százalékkal nőttek, míg a költségvetés területén, a 2010. évi eseti keresetkiegészítés első részletének januári kifizetése miatt 12,5 százalékkal elmaradtak 2010 azonos időszakához képest. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt, (477.500 forint), ezt az információ és kommunikáció (397.600 forint), valamint a villamosenergia, gáz, gőzellátás követte (333.500 forinttal). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (124.800 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (139.100 forint) ágakban dolgozók kerestek.

A költségvetési szférában foglalkoztatottak részére 2011-ben havonta, az adó és járulékváltozások ellentételezésére a keresetbe nem tartozó kompenzáció kifizetésére kerül sor. Januárban a teljes munkaidősök mintegy harminchat százaléka átlagosan mintegy ötezer-ötszáz forint juttatást kapott ezen a címen, amely a szféra bruttó keresetének 2,7 százalékát jelentette. A rendszeres prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek az év első hónapjában átlagosan 4,3 százalékkal, ebből a versenyszférában dolgozóké négy százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A költségvetési szférában dolgozók számított alapilletménye az úgynevezett illetményautomatizmusnak köszönhetően 1,4 százalékkal emelkedett ugyanezen időszak alatt.

A KSH adatai szerint nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 139.600 forint, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 97.400, a szellemi foglalkozásúaké 181.800forint volt, átlagosan 3,3 százalékkal magasabb az előző évinél. A 221.200 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 2,2 százalékkal haladta meg az előző év januárit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9 százaléknak felelt meg.