Idén több támogatásban részesülnek a méhészek

Idén több támogatásban részesülnek a méhészek

Méhek és egy köteg pénz

Április 6-án jár le a méhekben élősködő varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre kapható támogatás jelentkezési határideje, de a kérelmeket március 30-ig el kell juttatni a megyei méhészeti szaktanácsadókhoz. A támogatás alapjául a 2010. szeptember 1-jét követően kiállított gyógyszer és cukorvásárlási számlák, illetve pénzügyi teljesítést igazoló bizonylatok szolgálnak.

Méhész a méheivel

Az ezek alapján számolt támogatás mértéke méhcsaládonként legfeljebb öt euró lehet, amely akár teljes mértékben fordítható atka elleni gyógyszerek és gyógyhatású készítmények beszerzésére. A méhcsaládonkénti öt eurós támogatásból legfeljebb 2,5 euró adható cukortámogatásra, ennek mértéke azonban nem haladhatja meg a gyógyszertámogatás mértékét.

Az atka elleni védekezés mellett támogatás igényelhető ebben az évben a higiénikus aljdeszkák beszerzéséhez, a vándoroltatáshoz szükséges, továbbá a méz kinyeréséhez szükséges új eszközök beszerzéséhez. Méhek, anyaméhek beszerzéséhez is lehet támogatást igényelni, ez a méhcsaládok számának szinten tartását szolgáló támogatás.