Napelemgyártó üzem épül Komlón

Napelemgyártó üzem épül Komlón

napelemgyárA Solar Energy Systems Kft. épít napelemgyártó üzemet Komlón. A november végéig tartó beruházásra mintegy 1,2 milliárd forintot költenek.

Vajda László, a társaság szóvivője elmondta, a cég a komlói ipari parkban, egy hektáron építi fel ezernégyszáz négyzetméteres, tizenhat megawatt kapacitású üzemét, amelyben modern amerikai-japán technológiával végzi villamos energia előállítására szolgáló 140, 230, valamint 270 watt teljesítményű fotovoltaikus napelemek gyártását.

A 2008-ban alakult Solar Energy Systems Kft. Magyarországon a harmadik, napelemek gyártására létrejött magyar tulajdonú vállalkozás, és működéséből évente négy millió euró bevételt remél. Termékeiket elsősorban a német piacra szánják, tekintettel arra, hogy Németország 2020-ra a jelenlegi 8,5 százalékról 40 százalékra akarja növelni a megújuló energiák arányát. Ugyanakkor Vajda László azt reméli, hogy a napenergia hasznosítása iránti igény Magyarországon is erősödni fog a jövőben. Ennek köszönhetően egyre többen telepítik majd a villamosenergia-költségeket és az áramszolgáltatókkal szembeli kiszolgáltatottságot csökkentő környezetbarát napelemes rendszereket.

Polics József, Komló fideszes polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztéshez nyújtott mintegy négyszáz millió forintos közös európai uniós és állami támogatás a rendszerváltás óta az első olyan termelő vállalkozás beindítását teszi lehetővé a városban, amely nagy számban teremt új munkahelyeket. Úgy vélte, a mintegy száz új munkahely ugyan nem sok a városban regisztrált munkanélküliek számához viszonyítva, mégis hatalmas jelentőséggel bír, hiszen az első lépés, hogy a kétezer-kétszáz állástalan nagy részének munkát biztosítsanak a következő években. A politikus megjegyezte, hogy megújuló energiára épülő erőmű létesítéséről és könnyűipari foglalkoztatási lehetőségekről is folytatnak tárgyalásokat befektetőkkel.