Most minden növekedés a nemzeti döntésektől függ

Most minden növekedés a nemzeti döntésektől függ

Döntés előtt álló üzletasszony

Csáky Attila, az UniCredit Bank Hungary Zrt. kereskedési igazgatója a magyar részvénypiacon az amerikai és az európai határidős ügyletek tükrében oldalazás várható. A szerdai tizenegy havi csúcsra került BUX-ban és a vezető részvények árfolyamában akkor várható korrekció, ha ez az amerikai és az európai piacon is megmutatkozik. A nemzetközi piacok is felfelé tartottak, de az emelkedésük kisebb mértékű volt a BÉT-en tapasztaltnál. 

Unicredit bank épülete

A Mol a 25.000 forintos határt átlépve akkor emelkedhet tovább ha az európai piacok hagyják, azaz tovább emelkednek az árfolyamok. Az OTP csütörtökön tette közzé, hogy az igazgatóság legalább 72 forint osztalékot javasol részvényenként. Ez egy hangyányit befolyásolhatja a befektetőket, de komoly hatása várhatóan nem lesz a bankpapír árfolyamára. A kereslet a forinteszközök iránt nagyon erős, és ez várhatóan megmutatkozik majd a csütörtöki állampapír piaci aukción is. Takács Szabolcs, a KBC Equitas Zrt. üzletfejlesztési igazgatója jelentős hozamcsökkenésre számít. A szerdai rekord után nem kizárt, hogy a BUX 26.000 pontig szárnyaljon. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy a csütörtöki kereskedést nagyban befolyásolhatja az Európai Központi Bank délelőtti kamatdöntése, amire mindenképp érdemes figyelni. 

Tőzsdei mutatók

Csütörtökön a nemzetközi piacokon a legnagyobb figyelmet a Bank of England és az EKB kamatdöntő ülései kaphatják. Az eurózóna esetében a piacok már beárazták a huszonöt bázispontos kamatemelést, de a döntés utáni elnöki sajtótájékoztató esetleg tartogathat meglepetéseket. Utoljára 2008 júliusában  emelt kamatot az EKB. A KBC Equitas Zrt. igazgatója felhívja a figyelmet a jövő héten kezdődő amerikai első negyedéves gyorsjelentési szezonra, ami további impulzust adhat a piacoknak. 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 743,25 pontos, 3,15 százalékos emelkedéssel, 24.336,56 ponton zárt szerdán. Az index utoljára tavaly május 3-án zárt 24.000 pont felett, 24.550,46 ponton. Többhavi rekordot döntött szerdán az OTP is, a bankpapír árfolyama 2010. május 19-én zárt legutóbb 6.000 forint felett, 6.140 forinton. A részvénypiac forgalma 44,7 milliárd forint volt, a vezető részvények az Egis kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A nagy emelkedés oka az üzletkötők szerint egyrészt a pozitív nemzetközi hangulat, másrészt pedig a short pozíciók zárása lendítette fel a BUX indexet. A Mol 795 forinttal, 3,26 százalékkal 25.200 forintra erősödött, 5,5 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 309 forinttal, 5,19 százalékkal 6.258 forintra nőtt, forgalmuk 33,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 2,71 százalékkal 606 forintra emelkedett, forgalma 2,5 milliárd forint volt.