Segítség kis-, és középvállalkozásoknak

Segítség kis-, és középvállalkozásoknak

A Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. az új Széchenyi Tervvel összhangban alakítja ki 2011-2014-re szóló stratégiáját, amelyben az elsődleges cél az, hogy a jelentős magyar hozzáadott értékkel bíró termékek exportját támogassa.

Ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedéshez, az új munkahelyek megteremtéséhez – mondta Roncz Gábor, a MEHIB vezérigazgatója.

A biztosító alapvető küldetése, az uniós tagállamok állami hátterű exporthitel-biztosítóihoz hasonlóan,  a nem piacképes kockázatok biztosítása, amely az állami exportösztönzés egyik feladata, a piacgazdasággal összeegyeztethető eszköze. A MEHIB alapfeladatai közé tartozik, hogy érdemben segítse a magyar kivitel növekedését, az ehhez szükséges eszközrendszert folyamatosan optimalizálja, javítsa a rendelkezésre álló költségvetési erőforrások felhasználását, részben az exportot finanszírozó bankokkal együttműködve.

A vezérigazgató elmondta, a cég a jövőben is elsősorban a FÁK-tagállamokra, a Nyugat-Balkán térségére, illetve a Magyarországgal szomszédos országokra kívánja összpontosítani tevékenységét, de nem zárja ki a más térségekbe exportáló magyar cégek támogatását sem. Így a Brazíliába, Indiába, Kínába vagy a közel-keleti államokba árukat kivivő magyar vállalkozások megsegítését. Az új stratégia központi eleme, hogy az Eximbankkal szorosan együttműködve a jelentős magyar hozzáadott értékek kivitelét növelje a MEHIB.

export segítség

A jövőben a kockázatvállalási politikát is átalakítják majd. Nagyobb hangsúlyt fog kapni az egyes ügyletek vizsgálata, mint az adott vevő, vagy a vevőcégek átvizsgálása. Úgy fogalmazott, bizonyos projekttípusokat szeretnének jobban átlátni. És elsősorban olyan projekteket finanszírozna a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt, amelyek árbevétele jól és előre kalkulálható, például az energetikai szektor beruházásait. Ennek érdekében fontos tárgyalásokat folytattak, legutóbb az orosz-magyar kormányközi gazdasági bizottság Moszkvában lezajlott tárgyalásain, ahol felvetődött az, hogy a MEHIB, az Eximbankkal együtt, egyes orosz önkormányzatok magyarországi megrendeléseit az eddigieknél is nagyobb mértékben segítené exporthitel-biztosítás révén. Ilyen beruházások lehetnek önkormányzatok sportlétesítményei, kórházépítései vagy különböző kórház-rekonstrukciók, ahol biztosító-bank páros az ügylet során a megrendelő fizetési kockázatait vállalná és részben a magyar fővállalkozó teljesítési kockázatait is.  

A vezérigazgató azt mondta, a MEHIB vállalati ügyfeleinek kilencvenöt százaléka kis- és középvállalkozás, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a foglalkoztatáshoz. A hitelbiztosító tevékenységében különösen jelentős az alacsony exportárbevételű hazai kkv-k rövid lejáratú exportköveteléseinek biztosítása. Azt is hozzátette, hogy kkv-k részéről dinamikusan nő az igény az állami háttérrel működtetett exporthitel-biztosítás iránt. A MEHIB örömmel fogadta az Európai Bizottság döntését, amely változatlan feltételekkel hosszabbította meg az év végéig a vonatkozó engedélyt – mondta Roncz Gábor.

A cég 2007 óta kínálja a kis- és középvállalkozások részére azt a rövid lejáratú exporthitel-biztosítását az Európai Bizottság jóváhagyásával, amelynek igénybevételével az exportőrök jelentős mértékben csökkenteni tudják a vevőik nem fizetéséből vagy fizetésképtelenségéből eredő kockázatokat. Az alacsony exportforgalmú kkv-knak kínált “KKV-E” módozat hiánypótló a magyar piacon, nem konkurál az üzleti hitelbiztosítók hasonló szolgáltatásaival, hanem kiegészíti azokat. A magyar exportőrök a biztosítás segítségével több, mint száz országba, többek között az EU tagállamaiba és az OECD-országokba irányuló halasztott fizetésű követeléseiket biztosíthatják – emelte ki a vezérigazgató.

Rámutatott, az exporthitel-biztosítás előnye az, hogy a kkv-k kedvező fizetési feltételben állapodhatnak meg külföldi vevőikkel, így versenyképességük növekedhet, és javulhatnak a banki finanszírozási lehetőségeik. A tavalyi vállalati teljesítményéről a vezérigazgató azt mondta, a MEHIB 2010-ben százhat milliárd forint értékű magyar export létrejöttét segítette hitelbiztosításaival, 2009-ben 79,7 milliárd forint összegű ügyletet fedezett hitelbiztosítással. A mérleg szerinti nyereség tavaly 704,9 millió forint volt, ami a válság ellenére több az előző évi hatszázhuszonhét millió forintos mérleg szerinti nyereségnél.