Új álláslehetőségek Ózdon

Új álláslehetőségek Ózdon

GEKétszázötven új álláshelyet jelent a Borsod megyei Ózdon és környékén élőknek az az új beruházás, amelynek megnyitó ünnepségét csütörtökön tartották a GE Energy ózdi üzemében. Az új gyártósor mintegy kilencszáz millió forintba került.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára azt mondta, nagyon fontos ez a beruházás, hiszen egy hátrányos helyzetű térségben valósult meg. Az a cél, hogy ezekre a területekre hozzanak olyan vállalatokat, cégeket, amelyek hosszú távon tudnak, akarnak és képesek nagy létszámban munkahelyeket teremteni. Az államtitkár reméli, hogy a GE döntése példaértékű más vállalkozások számára is.

Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a legmodernebb technológiával felszerelt gyárat 1998-ban, az előző Orbán-kormány idején adták át a térség rendszerváltozás utáni első jelentős zöldmezős beruházásaként. Akkor ez az üzem szimbóluma volt a hátrányos helyzetű régió felemelkedésének. Az elmúlt tizenhárom évben a gyár mind méretben, mind profiljában bővült, az új üzemcsarnokban pedig egy új, magas hozzáadott értékű termékcsoport gyártása plusz munkahelyeket teremt.

General Electric

A gyár gazdasági jelentősége és társadalmi szerepvállalása példaértékű. A GE-hez hasonló nemzetközi szereplőket akkor is és a jövőben is üdvözli és támogatja a kormányzat – mondta Czomba Sándor.

A KSH adatai szerint idén a január és március közötti időszakban, egyebek mellett az alacsony bázis következtében, 0,4 százalékkal bővült a foglalkoztatottak létszáma a 15 és 74 éves korosztályban 2010 hasonló időszakához képest. Az államtitkár szerint ez már arra utal, hogy a vállalati szektor fokozatosan bővíti vissza létszámát legfőképpen az exportorientált ágazatokban. Az államtitkár étékelése szerint összességében ugyan stagnált a foglalkoztatás, de a versenyszféra adatait nézve, 2010 azonos időszakához képest több tízezer fővel növekedett a foglalkoztatotti létszám, míg a közszféra tekintetében lényegesen csökkent, elsősorban a közfoglalkoztatás átalakítása miatt. Az a tendencia tehát, hogy a versenyszférában lényegesen nő, a közszférában pedig csökken a közfoglalkoztatás, „önmagában egy üdítő üzenet.”

Az ózdi üzem a város legnagyobb munkáltatója, az újabb kétszázötven új munkahellyel pedig az összlétszám ezerhatszázra emelkedik.

Todd Johnstone, a GE Energy Industrial Solutions európai, közép-keleti és afrikai üzletágának ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a cég elkötelezett az európai üzleti növekedése és munkahelyek teremtése mellett azokban a régiókban, ahol jelen vannak. Az ózdi üzem megszakítókat és más egyéb biztonsági és védő eszközöket gyárt, amelyeket a normál háztartási és az ipari környezetben széles körben használnak. Az itt gyártott GE Energy Elfa Plus néven ismert biztonsági és villamossági rendszereket és egyéb elektromechanikus eszközöket Európába, a Közép-Keletre és Dél-Amerikába is exportálják. A GE Energy fejlesztése az olyan új termelési technológiákba, mint például az ultrahangos mosás, a lézeres hegesztés és a nagy tisztaságú terek kialakítása, lehetővé teszi a magas minőségű és a biztonság szempontból kritikusnak mondható eszközök fenntartható gyártását Ózdon.