Iránykereséssel indulhat a kereskedés a magyar piacon

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a magyar piacon

Távcsővel nézelődő bróker

Gerőcs Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a piacra a csapkodó mozgás lehet a jellemző. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szerint folytatódhat az iránykeresés. Fontos makroadatok és vállalati jelentések híján a kisebb jelentőségű hírek is meghatározók lehetnek, a befektetői magatartásra pedig a kivárás lehet a jellemző. A piac a két nagy gyógyszeripari cég, az Egis és a Richter jelentését várja. Az Egis beszámolója a keddi zárás után jelenik meg, a Richteré a közeli napokban várható. 

Bróker

Sőre Balázs elmondta, hogy a piacok jól viselik az euróövezeti adósságválság újabb súlyos, Görögországban és Portugáliában akár az államcsőd lehetőségét is felvető fordulatait. Edzettebbek a piacok, mint a válság indulásakor, és már beárazták a görög és a portugál problémákat. Ami Magyarországot illeti, lassan elkezdődik a vállalati negyedéves jelentések szezonja, a keddi kereskedés idején azonban még nem jelennek meg céges beszámolók. 

A közép-kelet-európai régiót tekintve a PKO Bank Polski – Gerőcs Tamás szavai szerint “a lengyel OTP” – jelentésére irányulhat nagy figyelem. A beszámoló aggodalomra okot adó eleme, hogy a banknak jelentős nagyságú céltartalékot kellett képeznie a hitelállomány romlása miatt. A BUX hétfőn 98,16 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 23.614,21 ponton zárt.     

A részvénypiac forgalma 12,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest. A Mol 70 forinttal, 0,30 százalékkal 23.300 forintra erősödött, 3,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 89 forinttal, 1,40 százalékkal 6.251 forintra csökkent, forgalmuk 6,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott 559 forintot ért, forgalma 374,9 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 55 forinttal, 0,15 százalékkal 37.650 forintra esett, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 169,7 millió forintos forgalom mellett 65 forinttal, 0,33 százalékkal 19.800 forintra nőtt.