Százhatvan forinton rögzítenék a frank árfolyamát

Százhatvan forinton rögzítenék a frank árfolyamát

Svájci frank

Matolcsy György egy május 12-én kelt levélben tájékoztatta álláspontjáról a Magyar Bankszövetséget . A hírügynökséghez eljutott levél szerint a kormány azt is el kívánja érni, hogy a bankok 2013-ban és 2014-ben is fizessenek különadót. Ennek mértéke a jelenlegi különadó ötven százaléka volna. A miniszteri levélből az is kiderül, hogy a kormány szigorú feltételekhez kötné a kilakoltatási és árverezési moratórium feloldását. 

Matolcsy György

Matolcsy György

A bejelentés után az eurót 269,70 forinton jegyezték, a forint így nyolcheti mélypontra gyengült. A hír megjelenése előtt 268,60 forint körül volt egy euró a nemzetközi devizapiacon. Szerdán a Népszabadság azt írta, hogy a kormány múlt pénteken újabb elemekkel kiegészített, számos ponton átdolgozott koncepciót küldött a lakáshitelesek megsegítéséről a bankoknak, a Magyar Bankszövetségben pedig kedden úgy döntöttek, hogy ebben a formában nem írják alá a megállapodást. 

Számológép és pénz

A bankok elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány az eredetileg tervezett 2012 helyett további két évig kivetné a pénzintézeti különadót, a lakáshitelezésre, valamint a kis- és közepes vállalakozások finanszírozására fordított összeget pedig nem a bankadó néven is ismert különadóból, hanem az adó alapjából vonhatnák le. A bankok azt is rossz néven vették, hogy a kormány az eredetileg tervezett 190 forintos szint helyett 160 forinton maximálná a svájci frank árfolyamát a törlesztőrészletek kiszámításakor.

Hétfőn civil szervezetek és a Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztetése után derült ki, hogy a svájci frank alapú hitelek esetében a törlesztő részletek árfolyamának 160 forint/svájci frankban való rögzítéséről is gondolkodnak a tárcánál. Erről Dabasi Tamás, a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetségének elnöke tájékoztatta a sajtót.