Adókedvezményt kap, aki befizet az államadóssági alapba

Adókedvezményt kap, aki befizet az államadóssági alapba

Pénzét számoló nő

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte javaslatot az Országgyűlés kétszáznyolcvan igen szavazattal, ötvenhét nem ellenében fogadta el. Az alap létrehozásáról április elején döntött a kormány egy társadalmi kezdeményezés mellé állva, ugyanis az alap felállítását, egymillió forint kezdőtőke felajánlásával Rédly Elemér győri katolikus plébános javasolta. Az elfogadott kormány-előterjesztés a befizetések után járó adókedvezményeket veszi sorra.

Matolcsy György

Matolcsy György

Eszerint a személyi jövedelemadó alapja csökkenthető az alapba történt befizetéssel. Az adóalapot úgy kell meghatározni, hogy az összevont adóalapból le kell vonni a családi kedvezményt, és hozzá kell adni a külön adózó jövedelmek adóalapját. Ha az adott évben nem elég az adóalap a kedvezményhez, úgy legfeljebb további négy év kedvezménykerete is felhasználható erre a célra. A társasági adónál költségnek számít majd az alapba történt befizetés.

Az egyszerűsített vállalkozói adónál (eva) az összes bevételt csökkenti a befizetés. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (ekho) adózóknál az ekhoalapból vonható majd le a kedvezmény, de csak csökkentett mértékben. A szabályozás értelmében az szja egy százalékáról való rendelkezés kibővül azzal, hogy az első, a civil szervezeteket illető, egy százalék felajánlható lesz az alapnak is. A Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok szerint 2011-ben még nem lehet a személyi jövedelemadóból az Összefogás az Államadósság Ellen Alap javára rendelkezni.

Apeh bevallás papír

Az ismertetett kedvezmények már az alapnak 2011-ben adott támogatások után is járnak. Mindezeken felül egy támogatott és elfogadott módosító indítvány lehetővé teszi azt, hogy az alap vagyonába tartozó eszközök értékének védelmére intézkedéseket lehessen hozni, az alap vagyonát képező eszközök értékesítéséből származó bevételt pedig fel lehet használni a még nem értékesített eszközök értékének megóvása és az eszközökből fakadó kockázatok csökkentése érdekében.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap célja a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint, hogy bevételeket gyűjtsön az államadósság csökkentésére, és a befolyt kizárólag csak erre használható fel. Az alap vállalkozási tevékenységet nem végezhet. Legfőbb szerve a háromfős irányító testület, amelynek tagja a kezdeményező Rédly Elemér, Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca költségvetési ügyekért felelős helyettes államtitkára és Horváth Tihamér, a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnöke.