Enyhe indexcsökkenés a magyar tőzsdén

Enyhe indexcsökkenés a magyar tőzsdén

Piros nyílon kapaszkodó férfi

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a keddi enyhülő hangulatot a magyar piac elég furcsán értelmezte és megmagyarázhatatlan emelkedést produkált. Mivel szerdán ismét az elmúlt hetek szokásos gyenge hangulata látszik a világban, könnyen lehet, hogy a BÉT visszaadja az emelkedés nagyját, sőt, elképzelhető, hogy az egészet.

Talán az esés mértékét az fogja leginkább befolyásolni, hogy valóban annyira jó hírnek látja-e a Mol piaca a Szurgut részesedés megvásárlását, mint azt kedden délelőtt tapasztalhattuk. Gerőcs Tamás, az Equilor Értékpapír Zrt. elemzője szerint kérdéses, hogy a Mol-hírt hosszú távon hogyan emésztik meg a befektetők, pozitív és negatív elemei egyaránt vannak az ügyletnek. Rövid távon azonban az elemző pozitív reakciót vár, és emiatt arra számít számít, hogy a BUX szerdán is felülteljesítő lehet, annak ellenére, hogy a  nemzetközi  piaci hangulat nem támogató. 

A Zwack kedden este közölt kedvező gyorsjelentése is az emelkedést segítheti. Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint ismét az eladók vehetik át a főszerepet a tőzsdéken, mivel szerda hajnalra jelentősen elromlott a nemzetközi befektetői hangulat. A hazai piacon a Mol mozgása lehet leginkább érdekes, hiszen az előző napi hírre csak most tudnak reagálni a befektetők. Az OTP-nek sikerült ismét a 6.000 forint felett zárnia, de a hangulatromlás miatt megint veszélybe kerülhet ez a szint.

Értékpapír

A gyógyszerpapírok között szembetűnő a különbség, az Egis nagyon jól tartja magát, míg a Richter letörni készül a 36.000 forintos szintet, ez a látszólagos ellentmondás a következő időszakban is fennmaradhat. A forint továbbra is gyengélkedhet, főként a svájci frank-forint árfolyam szaladhat el.Kedden a BUX 597,72 pontos, 2,66 százalékos emelkedéssel, 23.061,29 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 15,48 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivitelével emelkedtek.

A Mol részvények kereskedését kedden felfüggesztették, majd délután bejelentették, hogy a magyar állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolta a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Surgutneftegastól.

A Mol a 13 óra 15 perckor bejelentett felfüggesztéskor 4,06 százalékos emelkedéssel 23.310 forinton állt, a forgalma 2,6 milliárd forint volt. A tőzsdezárás után a BÉT megszüntette a papír felfüggesztését. 

Az OTP részvények ára 175 forinttal, 2,98 százalékkal 6.050 forintra nőtt, forgalmuk 10,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 18 forinttal, 3,41 százalékkal 546 forintra ugrott fel, forgalma 984,5 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 70 forinttal, 0,19 százalékkal 35.865 forintra csökkent, a részvények forgalma 678 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 387,2 millió forintos forgalom mellett 225 forinttal, 1,17 százalékkal 19.375 forintra nőtt.