Milliárdok jutnak a vállalkozások fejlesztésre

Milliárdok jutnak a vállalkozások fejlesztésre

Pénz és malacpersely

A K&H Bank és a Piac&Profit Üzleti tippek című konferenciasorozatának csütörtöki rendezvényén a vállalkozásfejlesztésért és iparért felelős helyettes államtitkár előadásában elmondta, hogy az ország versenyképességének javítása érdekében is kulcskérdés a vállalkozások adminisztratív kötelezettségeinek csökkentése. A huszonötezer-huszonhat-ezermilliárd forintot kitevő magyarországi bruttó hazai termékhez képest a vállalkozások adminisztrációs terhe több mint kétezer-milliárd forint.

Barcza György

Barcza György

Barcza György, a K&H vezető elemzője makrogazdasági elemzésében kiemelte, hogy a következő néhány hónapban a forint euróhoz mért árfolyama várhatóan a 260-270 forintos sávban marad. A kis és közepes cégek adják a magyarországi vállalkozások több mint kilencvenkilenc százalékát, az összes foglalkoztatott dolgozó több mint hetvenhárom százaléka valamilyen kis és közepes vállalkozásnál talált munkát, a kkv-k részesedése mintegy 56,1 százalékot ér el. 

A kormány már tavaly nyár elején az I. akciótervében nagy hangsúlyt helyezett a vállalkozások üzleti terheinek mérséklésére, így döntött a kabinet a kisadók eltörléséről, a társasági adó kedvezményes kulcsának kiterjesztéséről. Szöllősi László elmondta, hogy a Széchenyi Kártya program kiterjesztése, a kártyák felhasználhatóságának kiterjesztése új gazdasági területekre is ezt a célt szolgálta. A kormány egyik fő célkitűzése továbbra is az, hogy tíz év alatt egymillió új, adózó munkahelyet hozzon létre, ennek érdekében az Új Széchenyi Tervben egyszerűsítették, könnyítették a pályázati rendszert.

Széchenyi kártya

Széchenyi kártya

Barcza György pedig arról beszélt, hogy a korábbi években a reálkeresetek növekedése meghaladta a reáljövedelmek emelkedését, ezért a kormány a foglalkoztatás szintjének emelését tekinti elsődlegesen fontosnak. Az elemző grafikonokkal érzékeltette: a foglalkoztatási arány emelése az ország versenyképessége szempontjából is kiemelt jelentőségű.