Nyereséggel zárták a hetet a részvények

Nyereséggel zárták a hetet a részvények

Erősödéssel zárta a múlt hetet a Budapesti Értéktőzsde, miután a megelőző három hétben esett az index. Ez a gyógyszeripari papírokon kívül minden részvénynek kedvezett.

A BUX 23.058,85 ponton zárt pénteken, 434 ponttal, 1,92 százalékkal magasabban az egy héttel korábbi záróáránál. A 2010. december végi 21.327 pontos értékénél pedig 1.732 ponttal, 8,1 százalékkal magasabban áll.

A vezető részvények legtöbbje nyereséggel zárta a hetet, csak a gyógyszeripari papírok lógtak ki a sorból. A piaci aktivitás a múlt héten sem erősödött, 71,2 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző hét 64 milliárd forintos forgalma után.

BÉT

Csökkenéssel indult a hét hétfőn, kedden viszont a BUX felülteljesítő volt a régióban, amit segített a Mol csomag megvásárlása az orosz Surgutneftegastól. A hét további részében vegyes ármozgások jellemezték a magyar piacot, miközben a nemzetközi tőzsdéken sem volt meggyőző irány. A befektetőket továbbra is nyomasztja a megoldatlan euróövezeti államadósság-válság, továbbá a világgazdasági növekedést övező kétségek.

Kedden jelentették be, hogy a magyar állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolta a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz befektetőtől. Az állam a korábban felvett és fel nem használt IMF-hitelből finanszírozza a pakett megvásárlását, s a részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül majd. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a tranzakciót fontos vagyongazdálkodási és energiapolitikai lépésként értékelte, amely “radikális” elmozdulást hoz az energiafüggetlenség irányába, s lehetővé teszi a gazdaságossági, hatékonysági szempontok bevitelét az energetikába. A befektetők azonban nem fogadták felhőtlen örömmel az állami szerepvállalást a Molban. Az állami tulajdonos megjelenésével egyrészt felmerül a kormányzati kontroll növekedése a vállalatban, másrészt a piac azt valószínűsíti, hogy a részesedés egy részét az állam értékesíteni fogja valamilyen formában, bár nem valószínű, hogy a piacra öntené. Nem született meg a héten a várt végleges megállapodás a kormány és a bankok között a devizahitelesek megsegítéséről. A legújabb ígéret szerint a jövő hét elején jelentik be a tárgyalások eredményeit. A bejelentés elsősorban az OTP árfolyamára lehet majd hatással.

A Zwack a múlt héten tette közzé osztalékjavaslatát, a társaság igazgatósága részvényenként 850 forint osztalék kifizetését javasolja a 2010. április 1-jétől 2011. március 31-ig tartó üzleti évre. Az üzleti évről szóló beszámoló szerint a Zwack nettó árbevétel 18,6 százalékkal 12,2 milliárd forintra, az adózott nyeresége pedig 31,7 százalékkal 1,55 milliárd forintra csökkent.

Az OTP árfolyama a múlt héten visszakapaszkodott hatezer forint fölé, a bankpapír 2,03 százalékos erősödéssel 6.040 forinton zárta a hetet. A heti részvénypiaci forgalom 65 százalékát adta az OTP, negyvenhat milliárd forinttal.
A Mol árfolyama 3,27 százalékkal 23.245 forintra nőtt. Forgalma az összforgalom 19 százalékát tette ki, 13,7 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom 3,78 százalékkal drágult, 549 forintot ért pénteken.

A Richter 0,83 százalékkal gyengült, 36.000 forinton zárt a hetet.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 0,16 százalékkal 19.260 forintra mérséklődött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 9,5 ponttal, 0,52 százalékkal csökkent, jelenleg 1.832,42 ponton áll.