Iránykeresés várható a magyar értékpapírpiacon

Iránykeresés várható a magyar értékpapírpiacon

Nő áll a létrán távcsővel

Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a nemzetközi hangulat vélhetően a negatív tartományban marad csütörtökön, ezt követheti a magyar piac. Az tény – fűzte hozzá -, hogy az itthoni kereskedés az elmúlt napokban felülteljesítést mutatott. E mellett beszélt arról is, hogy az amerikai piac a negatív tartományban zárt; több hír is azt sejteti, hogy itt folytatódhat a süllyedés. A szakértő emlékeztetett, hogy szerda este jelent meg a Fed úgynevezett Bézs Könyve, amely negatív előjelű volt és a gazdasági aktivitás lassulására utaló jeleket közölt.

Felhívta a figyelmet, hogy csütörtökön az Európai Központi Bank és az angol jegybank is kamatdöntő ülést tart; várhatóan egyik jegybank sem irányoz elő kamatemelést. A görög krízissel kapcsolatos kommentek elsősorban a devizapiacon lesznek iránymutatóak, de a tőzsdére is kihathat. KBC Securities elemzője, Somi András is úgy vélekedett: a nemzetközi hangulat továbbra sem túl fényes, így a csütörtöki kereskedés is inkább pesszimista hangulatban indulhat. A befektetők szerint, a leginkább követett két index – az S&P 500 és a Dow Jones – már zsinórban a hatodik napot fejezte be eséssel.

Tőzsdei kimutatás

A harmadik hitelminősítőnél, a Fitchnél is felmerült, hogy leminősíthetik az Egyesült Államok adósság-besorolását, amennyiben nem tudnak a politikusok megállapodni az adósságlimitről. Az OPEC tagjai nem tudtak megállapodni az olaj-kitermelési kvóták megemeléséről, így változatlanul hagyták őket a szerdai bécsi ülésükön. Az olaj árfolyama hirtelen emelkedéssel reagált a hírre. A délutáni tengerentúli makro adatokra mindenképp érdemes lehet odafigyelni. A magyar események közül kiemelte, hogy reggel kilenckor érkezik az első negyedéves felülvizsgált GDP, bár valószínűleg nem lesz nagyobb szerepe a csütörtöki kereskedésben. 

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 32,11 pontos, 0,14 százalékos emelkedéssel, 23.195,04 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 12,452 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 5 forinttal, 0,02 százalékkal 23.700 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 51 forinttal, 0,85 százalékkal 5.959 forintra esett, forgalmuk 7,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,90 százalékkal 560 forintra nőtt, a forgalom 509,3 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 540 forinttal, 1,59 százalékkal 34.450 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el.

Az Egis 118,28 millió forintos forgalom mellett 80 forinttal, 0,41 százalékkal 19.480 forintra emelkedett.

A BUMIX 1.850,59 ponton zárt kedden, ez 1,89 pontos, 0,10 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.