Emelkedéssel nyitott a magyar részvénypiac

Emelkedéssel nyitott a magyar részvénypiac

Nő sétál fel a lépcsőn

A KBC Securities elemzője, Somi András elmondta, a nemzetközi hangulat hajnalban pozitívnak mondható a határidős indexek alapján, bár a délutáni makrogazdasági adatok könnyen befolyásolhatják azt. A főbb nemzetközi tőzsdék ugyan hétfőn nyitva tartottak, de komolyabb elmozdulásokat nem láthattunk, így a magyar tőzsde sem maradt le szinte semmiről. Az S&P hitelminősítő három fokozattal, CCC-re rontotta a görögök besorolását, aminek hatására az amerikai tőzsdéken eltűnt az addig összeszedett enyhe emelkedés. 

Tőzsdei kimutatás

A forint a főbb devizákkal szemben erősödést tud felmutatni a reggeli órákban, a svájci frank ellenében ismét 220 alatt mozog az árfolyam. Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője úgy vélte, a budapesti index kedden felfelé mozdul el, alapvetően a javuló nemzetközi hangulat miatt. A pénteki nagy nemzetközi visszaesés után hétfőn már növekedtek az indexek, mivel több vállalat felvásárlását is bejelentették. Az elemző szerint a vállalatvezetők most optimistábbak, mint a befektetők. A budapesti piacot hazai hír most nem mozgatja, ugyanakkor pozitívan hathat rá, hogy a svájci frank árfolyama 219 forintnál megnyugodni látszik.

A budapesti tőzsde részvényindexe, a BUX 210,62 pontos, 0,91 százalékos csökkenéssel, 23.002,59 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Richter kivételével gyengültek a csütörtöki záráshoz képest.

A Mol 420 forinttal, 1,78 százalékkal 23.180 forintra csökkent, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 86 forinttal, 1,45 százalékkal 5.840 forintra esett, forgalmuk 7,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,52 százalékkal 572 forintra gyengült, forgalma 1,4 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 275 forinttal, 0,79 százalékkal 34.880 forintra erősödött, a részvények forgalma 507,6 millió forintot ért el.

A BUMIX 1.849,46 ponton zárt pénteken, ami 5,47 pontos, 0,30 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.