Tartja-e magát az alapkamat?

Tartja-e magát az alapkamat?

MNBA jegybanki alapkamat hat százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésétől az elemzők.

A Reuters júniusi felmérésében megkérdezett valamennyi elemző egyhangúlag kamattartást valószínűsített, így június lehet az ötödik hónap, amikor nem változik a hat százalékos alapkamat. Előzőleg, tavaly november és az idén január között a Monetáris Tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre. A konszenzus szerint 2011 végén is hat százalék lehet az alapkamat, 2012 végére 5,5 százalékos jegybanki alapkamatot vár az elemzői kar.    

Májusban a tizenkét havi infláció 3,9 százalék volt, lassult az áprilisi 4,7 százalékhoz képest és kisebb volt a 4,3 százalékot valószínűsítő elemzői várakozásoknál. A szakértők erre az évre 4,2 százalékos átlagos inflációval számolnak, de annak üteme 2011 decemberére 3,95 százalékra, a jövő év végére 3 százalékra csökken.

A monetáris tanács hétfői döntését bizonyára befolyásolja az MNB új inflációs jelentése, amelyet ugyancsak hétfőn tárgyal a testület. A márciusi inflációs jelentésben az MNB 2011-re átlagosan négy százalékos fogyasztó árnövekedést jelzett, 2012-re pedig 3,4 százalékot.