Óvatos emelkedéssel nyithat Nyugat-Európa

Óvatos emelkedéssel nyithat Nyugat-Európa

Létrán álló üzletasszony

Ugyanakkor előre tekintenek az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntésére és az amerikai munkanélküliségi adatok pénteki közzétételére. A BGC Partners elemzői szerint a londoni FTSE-100 0,08 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 0,19 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,23 százalékos erősödéssel nyithat szerdán.

Kedd este rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától a Moody’s Investors Service, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A szervezet az addigi “Baa1”-es szintről “Ba2”-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát.

Értékpapír

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése nyomán kettőre emelkedett azoknak az euróövezeti országoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív – piaci zsargonban “bóvlinak” nevezett – államadós-kockázati besorolása van. A másik Görögország, amelyre a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.

A piac azonban előre tekint és jelentős irányt csak az Európai Központi Bank csütörtöki, várható kamatemelése, illetve az amerikai Munkaügyi Minisztérium pénteki, munkanélküliek arányára vonatkozó adatközlése adhat. “Ha a heti adatokat vesszük figyelembe, a munkanélküliségi ráta nem nagyon fog változni, és az új munkahelyek száma inkább alacsonyabb lesz, vélhetően a népességnövekedést felszívó százötvenezres szám alatt” – értékelt Paul Nolte, a Dearborn Partners ügyvezető igazgatója.

Kedden a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 kedden 6,49 pontos, 0,11 százalékos javulással 6.024,03 ponton zárt. A frankfurti Xetra-DAX 3,52 pontos, 0,05 százalékos mínusszal 7.439,44 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 24,28 ponttal, 0,61 százalékkal 3.978,83 pontra süllyedt.

Kapcsolódó cikkek