Pozitív hírek a diákhiteleseknek

Pozitív hírek a diákhiteleseknek

diák pénzzel

A gyesen lévő kismamák egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást, a törlesztőrészlet két évre történő mérséklése általános lehetőséggé válik, emellett a diákok révén kedvelt “engedményezést” a jövőben az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik. A diákhitelről szóló jogszabály módosítása július 7-én jelent meg hivatalos formában.

A változások értelmében a diákhitellel rendelkező, terhességi gyermekágyi segélyen (tgyes), gyesen vagy gyeden lévő kismamák az eddiginél jóval egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást. E támogatás lényege, hogy a kedvezményezett időszakban a diákhitel kamatterheit átvállalja az állam. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ állapítja meg (korábban ezt a magyar államkincstár tette), amelyről közvetlenül értesíti az ügyfelet és a forrást biztosító minisztériumot. 

Ütött-kopott malac persely

Fontos változás még, hogy a gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak tompítása érdekében 2009-ben bevezetett törlesztőrészlet-mérséklést a DK az ügyfeleinek általános lehetőségként biztosítja – kérelmezési időkorlát nélkül – átmeneti, legfeljebb két éves (huszonnégy hónapos) időtartamra. A törlesztőrészlet mérséklését azok vehetik igénybe, akik már nem a minimálbér (első két törlesztési év), hanem ké évvel korábbi jövedelmük alapján törlesztik a diákhitelüket. Bővül a törlesztési kötelezettség szüneteltetésére vonatkozó jogcím, új elemként és ellátási formaként folyamatosan bevezetik a rehabilitációs járadékot.

Nem kell törleszteni mindaddig, amíg az ügyfél a felsőoktatásban tanul, törlesztési kötelezettségét szüneteltetheti, ha gyermekvállalással és rokkantsággal kapcsolatos meghatározott ellátásokban részesül – áll a dokumentumban. Végleges rokkantság esetében a Diákhitel Központ az eddigi szabályozás alapján az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor törölte az ügyfelek tartozását. A jövőben ezt a rokkantságot megállapító határozat kézhezvételét követően teszi meg, abban az esetben, ha az ügyfél állapota véglegesnek tekinthető.

Módosulás, hogy a hallgatói engedményezést az államilag finanszírozott képzésben részt vevők is igénybe vehetik. Ennek lényege, hogy a szemeszter kezdetén az egyetemen, illetve főiskolán kérhetik a hallgatók a később folyósítandó diákhitelük bizonyos részének vagy egészének közvetlen átutalását a felsőoktatási intézmény számára, amely összegből a költségtérítés előzetes befizetése nélkül lehetőség van beiratkozni. 

Diákhitel ügyintéző

A nem törlesztő ügyfelek számára fontos változás, hogy a hallgatói hiteltartozások adóhatóság általi végrehajthatóságára nem az adójogi, hanem a polgári jogi szabályok lesznek irányadók a jövőben. Így a hallgatói hiteltartozások behajtása érdekében az állami adóhatóság kényszerítőeszközeit hosszabb ideig lehet igénybe venni, az eddigi öt és fél éven túli időtartamban is.

A kormányrendelet a legfontosabb tartalmi változásai mellett számos fontos adminisztratív jellegű módosítást is tartalmaz, például a jövőben az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban folytatott tanulmányok elismertetésére nem kell minden esetben hiteles magyar nyelvű fordítást csatolniuk az ügyfeleknek. 

Az új rendeletben egyértelműen szabályozták továbbá azt az időtartamot, ameddig a Diákhitel Központ a hallgatói jogviszony fennállására vonatkozó bejelentést figyelembe veheti. Az új hallgatói jogviszony létesítése első tanulmányi félévének lezárását követő három hónapon belül kell bejelenteni az új hallgatói jogviszonyt. Az ezt követően beérkezett bejelentéseket a DK nem veszi figyelembe sem a folyósítási, sem a törlesztési szakban levő ügyfeleknél.