Milliárdokat hozhat az intézkedési terv

Milliárdokat hozhat az intézkedési terv

gyógyszerSzeptember végéig kell elkészülnie a részletes intézkedési tervnek, ami alapján jövőre 83 milliárd forintot takarít meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Ezt a Népszabadság szombati számában mondja Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója.

A főigazgató asszony – megjegyezve, hogy az OEP végrehajtója és nem formálója az egészségpolitikának – azt mondta: “most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel …”.

Az OEP az idén mintegy harminc milliárd forinttal kevesebbet költhet gyógyszer-ártámogatásra és táppénzre, mint tavaly. Az első fél évben a gyógyszerkasszában időarányosan tizennyolc milliárd forinttal több lett a támogatási kiadás, mint lehetne.

A várható változtatásokról Sélleiné Márki Mária a Népszabadságban többek között az eredményalapú támogatási rendszer bevezetéséről beszélt. A nagyon drága és ritka betegségek esetében az első néhány kezelést a gyártó finanszírozná, és azt a biztosító csak akkor folytatná, ha gyógyul a beteg. Ezen az elven alapul az is, hogy a meglévő, hosszan tartó betegségek terápiáját időszakonként felülvizsgálnák azért, hogy megismerjék annak eredményét. Ezért a tervek szerint a kórházak nem csak arról tájékoztatják majd az egészségbiztosítót, hogy hány milyen ellátást végeztek el, hanem arról is, hogy pontosan milyen készítményeket kapott a beteg és hogyan változtak laboreredményei vagy egyéb paraméterei. Mindezt úgy kell megoldani – mondta a Népszabadságnak az OEP főigazgatója -, hogy az orvosok adminisztrációja ne növekedjen.