Kész átverés vagy sem? Tippek netes csalók ellen

Kész átverés vagy sem? Tippek netes csalók ellen

netes csalóAz interneten egy nagy bank reklámja terjed levélben. Pontosabban terjesztik vagy inkább terjesztenék. Egy külföldön bejegyzett magyarul beszélő reklámügynökség küldi portáloknak, tegyék ki, jutalékért cserébe. Nos, van ezzel egy probléma.

Az ügy kétségtelenül kecsegtetően hangzik. Gyors, könnyű és látszólag pénzt ígér. Egyszerűen működik. Az ember beilleszti a linket az oldalába azzal a programmal, amit ők javasolnak és kész. Ennek a feladata, hogy mérje, ki, hányszor töltötte le a reklámot és aztán hó végén küldik a pénzt. Az eléggé átverés szagú kis levélkének célszerű alaposan utánajárni. Már csak azért is, mert kicsit se gyanúsan egy regisztrációs oldalra irányít, amikor arra klikkel az ember, hogy bővebb információt szeretne kapni erről az egészről.

Nincs recept csalók és házalók ellen, de azért van néhány ügyes fogás, amivel kivédhető a baj. Egy ajánlatnál például mindig érdemes utánanézni, lenyomozni, milyen cégről is van szó. Kik a tulajdonosok, csődeljárás alatt áll-e a cég, büntetett előéletű-e a cég vezetője. Ehhez kétségtelenül jót tesz, ha van gazdasági nyomozó a környezetünkben. De ha nincs, az se baj, a Google is csodákra képes. Például ha csak ködös információk vannak a vezetőről, mert nem lehet utánajárni, kicsoda, se telefonon, se e-mailben nem elérhető vagy ha a cég honlapja azt ígéri, hogy számtalan nyelven beszélnek, de ebben csak egyetlen világnyelv szerepel (a spanyol helyett például portugálul tudnak csak), az már önmagában is furcsa. Aztán érdemes utánajárni, más portálok kitették-e már a reklámot, egyáltalán lehet-e látni valahol. És mielőtt a szerződést elolvasnánk, egyszerűen meg kell kérdezni a banktól kell, valóban az ő reklámjuk-e.

netes csalás

Az említett levélben egy eléggé igénytelen és a nagy pénzintézetre csöppet sem jellemző reklámfilmet lehet letölteni. Bár a bank munkatársa telefonon megerősítette, hogy jogos a névhasználat, azt mondta, a cégről ők sem tudnak sokat, mert csak most kötöttek velük szerződést. De meggyőzték a bankot azzal, hogy nagy és végül is külföldi cégnek tűnnek. A nagy banknak nem is lesz belőle problémája, de a felhasználónak már annál inkább lehet, ugyanis van egy nagyon gyanús jelenség benne. A szerződés kerek-perec kimondja, hogy aki aláírja, afelett bizony a londoni törvényszék fog ítélkezni, ha ne adja Isten, úgy rendelné a sors. És mivel a gyanútlan magyar vállalkozó nem járatos az angol jog kiskapus útvesztőiben, még akár úgy is hozhatja. És milyen Murphy? Biztosan úgy is fogja és a magyar cég issza meg a levél. Ezért nem érdemes az ilyet aláírni.

Kis segítségként a csaló oldalak listája: http://fizet-a-net.blogspot.com/p/csalo-oldalak.html